Szaár ügy: álhíreket terjesztenek Netanjahu riválisairól

Automatizált külföldi Twitter- és Facebook-fiókok révén terjesztenek álhíreket Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök riválisairól – jelentette a The Times of Israel.

Az elmúlt héten megszaporodtak az Izrael Ereje (Hoszen Liszrael) párt vezetőjének, Beni Ganznak a lejáratását célzó hamis hírek a Vocativ nevű cég megállapítása szerint, amely a közelgő választásokat megelőzően a közösségi média automatizált fiókjainak (botok) izraeli nagyközönségre gyakorolt hatását tanulmányozta. Ezzel az internetes álhírterjesztő eszközzel a kutatók szerint akár háromszázezer izraelit is el lehet érni az április 9-én esedékes parlamenti választások előtt. Az izraeli közmédia (KAN) híradása szerint a Vocativ azt is felfedezte, hogy az utóbbi napokban, a kormányt vezető Likud párt előválasztásának hajrájában hirtelen megszaporodtak a Benjámin Netanjahu pártelnök és kormányfő pártbéli riválisa, Gideon Szaár elleni támadások is.

A Vocativ által megfigyelt botok eközben Netanjahuról kedvező információkat terjesztenek. Roí Tadmor, a Vocativ elemzője a közmédiának elmondta, hogy az álhírterjesztés nagy része nem izraeli szervezetektől származik, bár néhány automatizált Facebook-fiókot helyi szinten üzemeltettek.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Webshopos csalókat fogtak az angyalföldi rendőrök

vas febr 10 , 2019
ShareTweetPinShareWebshopos csalókat fogtak el az angyalföldi rendőrök; a pár elektronikai cikkeket kínálva csaknem 25 millió forintot csalt ki 150-nél több vásárlótól – közölte a rendőrség. A közlemény szerint egy esztergomi nő és társa, egy dorogi férfi egy weboldalon elektronikai termékeket kínált, de a vásárlók a megrendelt és kifizetett termékeket nem […]
bilincs

És még ez is...