Kiderült miért kell a kibervédelemmel foglalkoznia a honvédelemnek

Kajári Ferenc vezérőrnagyA kibertér nagyon fontos műveleti terület, amivel a Magyar Honvédségnek is foglalkoznia kell — jelentette ki Kajári Ferenc vezérőrnagy.

A Honvéd Vezérkar főnökének helyettese szerint a drónok néhány éve még a tudományos-fantasztikus filmek világába tartoztak, de ma már kézzelfogható közelségbe kerültek, ezért már a honvédségnek is vannak drónokkal, kibertérrel, információs műveletekkel foglalkozó egységei. A Magyar Honvédségnél 2007-ben jelentek meg az első drónok és azóta is folyamatos a beszerzésük, egyre fejlettebb eszközöket vásárolnak, rendszeresítenek, egyre több területen. Ma már nem csak a felderítésben játszanak szerepet a drónok, de például a tűzszerészek is alkalmazzák azokat.

A kibertérről szólva hangsúlyozta: az is átszövi mindennapi életünket, és a terület fontosságát jelzi, hogy a NATO-ban is önálló műveleti térként ismerik el. Ha egy velünk szembenálló fél a kibertérben intéz támadást a mindennapi életünket biztosító szolgáltatások, rendszerek ellen, annak rövid idő alatt komoly hatásai lesznek – indokolta meg, miért kell a honvédségnek foglalkoznia a területtel.

Pozderka Gábor ezredes, a MH Kiberműveleti Parancsnokság parancsnoka arról beszélt, a honvédség sem tudja függetleníteni magát a kibertértől, ezért folyamatosan fejlesztik ezt a területet az ország védelme érdekében. Felhívta a figyelmet arra, ha a haditechnikai eszközök kommunikációs csatornáit megbénítják, akkor a harckocsik nem tudnak elindulni. Mint mondta, biztonságosan kell tudni üzemeltetni a harckocsikat, helikoptereket, ez pedig a kiberműveleti parancsnokságon dolgozók feladata.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Milliomos telefonos csalók buktak le

pén okt 13 , 2023
ShareTweetPinShareTelefonos csalókat tartóztatott le a bíróság, akik milliókhoz jutottak többeket félrevezetve. A Veszprém Vármegyei Főügyészség közleménye szerint öt férfit tartóztattak le, akik közreműködtek a telefonos csalásban, köztük két ukrán állampolgárt. A 19 és 46 év közötti férfiak idén június és október között több esetben közreműködtek olyan csalássorozatban, amelyek során ismeretlenek […]
bilincs, fogoly, rab, gyanúsított

És még ez is...