Digitális kiadvánnyal köszönti Tokody Ilonát a Magyar Állami Operaház

Tokody Ilona, a Magyar Állami Operaház örökös tagja és és mesterművészeTokody Ilona Verdi-felvételeiből összeállított digitális kiadvánnyal ünnepli örökös tagjának és mesterművészének kerek születésnapját a Magyar Állami Operaház.

Az intézmény közleménye szerint a Halhatatlanok Társulatába is beválasztott érdemes és kiváló művész 1976-ban, ösztöndíjasként kapta első Verdi-szerepét az Operaház Rigoletto-előadásában, első jelentős Verdi-hősnője pedig Leonora di Vargas volt a Szegedi Szabadtéri Játékok 1979-es, A végzet hatalma-produkciójában. A darabot színpadra állító Mikó András az Opera főrendezőjeként ezután több emlékezetes előadást bízott az ifjú szopránra, aki Giselda (A lombardok), Aida, Amelia Grimaldi (Simon Boccanegra), Erzsébet (Don Carlos), Leonora (A trubadúr), Desdemona (Otello), Amelia (Az álarcosbál) szerepét is sikerre vitte – áll a közleményben.

YouTube video player

A Verdi és Puccini-szerepeiben is kivételes nemzetközi karriert magáénak tudó neves szoprán a felvételeken olyan emblematikus partnerekkel hallható együtt, mint Takács Tamara, Tordai Éva, Polgár László vagy Miller Lajos. A Magyar Állami Operaház Zenekarát és Énekkarát többek közt Lamberto Gardelli, Lukács Ervin és Medveczky Ádám vezényletével hallgathatják meg az érdeklődők.

Az intézmény közleményében kiemeli, hogy Tokody kedvelt figuráit az Opera gondozásában megjelent, Réfi Zsuzsanna által lejegyzett Lélekhangon című életrajzi könyvében is felidézi, mint fogalmazott, legkedvesebb szerepe a Verdi-hősnők esszenciájaként tekintett Leonora di Vargas maradt, mivel nagyon hasonló Desdemonához, de a Don Carlos Erzsébetéhez vagy Aidához is. Az énekesnő a közleményben hangsúlyozza, hogy A végzet hatalmában, „amikor Leonora meghal, lehet, hogy sír a közönség, de azt érzi, a lélek tovább él”.

Az OperaTrezor legújabb kiadványát Karczag Márton, az Opera Emléktárának vezetője állította össze a Magyar Rádió által az Operaházban és az Erkel Színházban 1981 és 2001 között rögzített felvételekből, megtalálhatók rajta A végzet hatalma mellett A trubadúr, az Aida, a Don Carlos és az Otello legszebb részletei. A pendrive-on kiadott 11 operarészlet a Kossuth- és Liszt-díjas operaénekes az MTVA Archívumában őrzött felvételeiből válogat, a jubileumi kiadvány megvásárolható a Magyar Állami Operaház OperaShopjában.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tetőzött az áremelési hullám... Németországban

vas ápr 30 , 2023
ShareTweetPinShareÁprilisban kevesebb német vállalat tervezett áremelést a következő három hónapban, mint egy hónappal korábban. Az ifo (ifo Institut – Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung an der Universität München e.V.) német gazdaságkutató intézet felmérésének adatai szerint Németországban a gazdaság egészére vonatkozó árvárakozások áprilisban 21,5 pontra csökkentek a márciusi 27,1 pont után. Ez volt […]
német márka

És még ez is...