Kiderült, hogy miért nem érdekli a nőket az informatikai biztonság

Egy friss elemzés szerint továbbra is meglepően alacsony a nők aránya az it-biztonság világában, s ennek megvannak az okai is.

A jelentés szerint a nők a kiberbiztonság univerzumában kemény valósággal szembesülnek: gyakran egyedüli nőként ülnek egy férfiakkal teli szobában – talán ez az egyik fő ok, amiért sokan úgy döntenek, nem itt akarnak karriert építeni. A nők hiánya ebben az iparágban dominó elvként is működhet: minél kevesebb nő van, annál kevesebb érdeklődőre lehet számítani a jövőben. Egy tavaly készült nemzetközi számítástechnikai munkaerő tanulmány szerint a megkérdezettek 42 százaléka szerint fontos, hogy van-e az érdeklődésüknek megfelelő munkahelyeken azonos nemű példakép. Azaz egy kisiskolás lány számára nem elhanyagolható, hogy az adott munkaterületen mennyi a nők aránya. Sőt, a megkérdezett nők fele olyan munkakörnyezetben dolgozik, amely egyenlő nemi arányokkal bír.

Az elemzés rávilágít, hogy a nők többségének nincs elég önbizalma az informatika világához, mivel sokan úgy gondolják, hogy csupán fejlesztőket keresnek a fejvadászok egy-egy informatikai pozícióra. Bár kívülről úgy tűnik az ipar elsősorban a technikai oldalra összpontosít, pedig az olyan képességek, mint a kritikus gondolkodás és a problémamegoldás roppant fontosak a kiberbiztonságban. Úgy tűnik, hogy hiányzik a megfelelő, gyakorlatorientált képzés és információ, amely segítené a nők integrálását az it-szektorba. Amikor megkérdezték, hogy miért nem döntöttek a kiberbiztonsági pálya mellett, akkor a következők derültek ki: a válaszadók 57 százalékának nincs kódolási tapasztalata, 52 százalékukat egyáltalán nem érdekli a számítástechnika, 45 százalék nem ismeri a kiberbiztonságot, 38 százalék kevésnek tartja matematika tudását.

A kiberbiztonsághoz kapcsolódó sztereotípiák szintén nagy visszatartó erőt jelentenek a nőknek. Ezek lerombolását már az egyetemen el kell kezdeni. A fiatal nők egyharmada gondolja úgy, hogy a kiberbiztonsági szakemberek „geek”-ek, azaz kockák, ezért nem is meglepő, hogy minden hatodik nő szerint a kiberbiztonsági karrier unalmas, de ez nem azt jelenti, hogy ez az kép nem változtatható.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Dell: költs az informatikára, mindenkinek jobb lesz

sze máj 2 , 2018
A Dell EMC kutatása arra a koránt sem meglepő eredményre jutott, hogy az informatikai átalakulás olyan gazdasági előnyöket jelenthet, amelyek kiemelik a vállalkozást a versenytársak közül, valamint ösztönzik az innovációt és a növekedést. A társaság közleménye szerint a túlélés és a gyarapodás érdekében a vállalatok új technológiákat, folyamatokat és készségeket alkalmaznak […]
öreg számítógép