IJSO: Pályacsúcs Thaiföldön

arany-, ezüst-, bronzéremA hatfős magyar csapat egy arany és öt ezüstérmet szerzett a Thaiföld fővárosában, Bangkokban december elején megrendezett 20. Nemzetközi Junior Természettudományi Olimpián (IJSO).

A versenyt 2004-ben Indonézia alapította. Azóta Magyarország minden évben részt vesz a 16 évesnél fiatalabb korosztály számára meghirdetett természettudományi olimpián, ahol a versenyzők biológiából, kémiából és fizikából mérik össze elméleti és gyakorlati tudásukat. A nemzetközi versenyen egy-egy ország hatfős diákcsapattal vehet részt. A természettudományi versenyen idén 54 ország 304 diákja mérte össze tudását.

Az idei versenyen Biró Artúr, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tizedik osztályos tanulója aranyérmet szerzett. Ezüstéremben részesültek: Nagy Luca és Bauer Balázs Ábel, a győri Révai Miklós Gimnázium tizedik osztályos tanulói; Bense Tamás István és Szepesi Zoltán László a budapesti Eötvös József Gimnázium nyolcadik és kilencedik osztályos tanulói, valamint Simon János Dániel az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tizedik osztályos tanulója.

A közlemény szerint a csapatversenyben Ausztráliával holtversenyben a korábban sosem elért előkelő hetedik helyen végzett a magyar csapat. A felkészítést az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium tanárai, Gyertyán Attila fizika és matematika, Varga Bence kémia, Villányi Attila kémia és biológia, valamint Papp Ádám biológia szakos tanárok végezték. A csapat tagjait a fizika- és kémiaversenyek döntőiből jelentkező diákok közül válogatták ki. A magyar csapat kiutazását az alábbiak mellett a Nemzeti Tehetségprogram támogatta 3,61 millió forinttal.

IJSO támogatók


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Hankó: Be a szakképzésbe!

hét dec 18 , 2023
ShareTweetPinShareA digitalizáció a képzésekben, a képzési tananyagban és a képzési módszertanban is megjelenik, mindez szükséges ahhoz, hogy a szakképzés elé is kitűzött 2030-as ambiciózus célokat el lehessen érni – mondta Hankó Balázs. A Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Digitalizáció a szakképzésben címmel rendezett konferencián […]
tanuló, szakképzés

És még ez is...