Már a kriptofonokban sem lehet megbízni

kriptofonA holland nyomozó hatóságoknak több ország hatóságaival együttműködve több száz bűnöző titkosított mobiltelefonját sikerült feltörnie, feltárt információk fontos bizonyítékokkal szolgálnak a szervezett bűnözés elleni eljárásokban.

A holland igazságügyi minisztérium alá tartozó törvényszéki intézet (NFI) tájékoztatása szerint a művelet 2020-ban kezdődött és ebben a hónapban ér véget. Az NFI egy munkatársa egy napilapnak nyilatkozva elmondta, hogy a bűnözök úgynevezett kriptofonokat használnak üzelmeik lebonyolításához, ezek közönséges okostelefonok, amelyeket titkosító szoftverrel látnak el a biztonságos kommunikáció érdekében. Hozzátette, hogy az ilyen telefonok adataihoz való hozzáférés gyakran kihívást jelent, a műveletet pedig „egy bank széfjének feltöréséhez” hasonlította.

A holland államügyészség szerint a kriptofonok feltörése döntő fontosságú lehet a bűnügyekben. „Gyakran olyan bizonyítékokról van szó, amelyeket más módon nem tudnánk összegyűjteni, minden feltört telefon közvetlen betekintést nyújt a bűncselekményekbe, a kábítószer-szállítástól kezdve az erőszakos cselekményekig” – mondta Martijn Egberts államügyész a napilapnak. A feltört telefonokon chatüzenetek jelentek meg a bűnözők által megfigyelt célpontokról. Emellett a rendőrség fényképeket is látott nagy kokainszállítmányokról, fegyverekről és pénzösszegekről.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Nagy lépés történt a spin-számítógépek megvalósítása felé

csü aug 17 , 2023
A Wigner FK és a BME kutatói igazolták az ultrahosszú spinélettartam létezését grafitban, ami nagy lépés a spin-számítógépek megvalósítása felé. Az Wigner Fizikai Kutatóközpont (Wigner FK) és a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) munkatársai egy nemzetközi kutatási program keretében igazolták, hogy a grafit spinrelaxációs élettartama tízszer nagyobb az eddig […]
spin-számítógép

És még ez is...