Hubble űrteleszkóp: nem a számítógéppel volt probléma

Edwin HubbleHamarosan ismét működni fog a Hubble űrteleszkóp, mivel az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) szakembereinek sikerült távolról orvosolni a fedélzeti számítógép problémáját.

A Hubble fedélzeti számítógépe június közepén állt le, ekkor valamennyi csillagászati megfigyelést leállítottak. A tudományos műszerek biztonsági módra váltottak, amelyben a nem létfontosságú rendszerek leállnak. A szakemberek kezdetben azt gyanították, hogy a probléma forrása egy 1980-as években készült számítógép. Mivel a backup számítógép is leállt, a marylandi Goddard Űrközpont repülésirányítói utóbbira és egy áramszabályozó egységre irányították figyelmüket. Sikerült átállni a biztonsági hardverekre – közölte a NASA, hozzátéve, hogy ha minden jól megy, hamarosan újraindulhatnak a csillagászati megfigyelések. A Hubble irányítói megfigyelik a hardvert, és megkezdték a biztonsági üzemmódból való átállás folyamatát, ami több mint egy napig fog tartani.

Az 1990-ben fellőtt Hubble több mint 1,5 millió megfigyelést tett, amelyekről mintegy 18 ezer tanulmány számolt be. Az űrteleszkóp egyre gyakrabban mutatja az öregedés jeleit annak ellenére, hogy a múltban több űrséta során végeztek rajta javításokat és felújításokat. Az amerikai űrkutatási hivatal a tervek szerint novemberben indítja útnak a Hubble utódját, a James Webb űrteleszkópot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Google Maps: halálos túra a Ben Nevisre

szo júl 17 , 2021
A skót hegymászó szervezetek hevesen kritizálják a Google-t, véleményük szerint ugyanis térképe “potenciálisan életveszélyes” útvonalakat ajánl a Ben Nevisre és egyéb hegycsúcsokra tartó túrázóknak, és az embereket sziklaszirtekre irányítja. A John Muir Trust, a Nagy-Britannia legmagasabb hegycsúcsait felügyelő szervezet közlése szerint felvették a kapcsolatot a céggel a probléma matt, egyelőre […]
ZX-81