Horror lesz a tanévkezdés

Horváth József, az Euronics kategória beszerzési vezetőjeA tanévkezdéshez közeledve idén is megindul a roham az oktatáshoz szükséges elektronikai eszközök iránt is. Az Euronics marketingesei összefoglalták, hogy melyek ilyenkor a legkeresettebb termékek, mi alapján érdemes kiválasztani az ideális eszközt, és mekkora kiadással kell számolni.

Az Euronics szerint tanévkezdés előtt minden évben látványosan megugrik a kereslet a laptopok, tabletek, perifériák, fejhallgatók, mobiltelefonok, monitorok, illetve nyomtatók iránt. „Tavaly sokan már júliusban elkezdték megvásárolni az iskolakezdéshez szükséges eszközöket, és idén is azt látjuk, hogy a nyár közepétől nő az érdeklődés. Az igazi roham azonban jellemzően augusztus közepén indul meg és szeptember első hetében, az utolsó pillanatban tetőzik” – mondta Horváth József, az Euronics kategória beszerzési vezetője. Ilyenkor sokan gyorsan döntenek, és az éppen elérhető legkedvezőbb árú terméket veszik meg. Hosszú távon azonban jobban megéri egy, az adott képzési szint követelményeinek valóban megfelelő eszköz átgondolt beszerzése. A szakember hozzátette, a szeptemberi túlkereslet esetenként készlethiányt idézhet elő, ezért nem érdemes az utolsó pillanatig várni a vásárlással.

Az okostelefon mindenek felett

A laptopok és tabletek mellett ebben az időszakban mobiltelefonból fogy a legtöbb, hiszen a szülők ilyenkor veszik meg gyermekeiknek az első telefont. „A tanévkezdéshez közeledve jelentős növekedést várunk ebben a kategóriában, ahogyan ez a korábbi években is megfigyelhető volt” – mondta Horváth. Véleménye szerint a tanévkezdéskor az alsó- és középkategóriás mobiltelefonokat keresik a vásárlók, és átlagosan nagyságrendileg százezer forintot költenek egy készülékre. „Az alsó- és középkategória a mobilok esetében jó választás, hiszen a gyerekek könnyen kárt tehetnek a készülékben, ezért nem érdemes nagy beruházásban gondolkodni” – tette hozzá.

Kikerülhetetlen a laptop

Az Euronics tapasztalatai szerint az infláció hatására idén összességében csökkent a vásárlási kedv – az eladási számok visszaestek az it-termékek kategóriájában is, az átlagos kosárérték pedig 15-20 százalékot nőtt. Az iskolakezdéskor viszont a legtöbb esetben a szülők nem tudják kikerülni az új készülékek vásárlását. „Ma már a legkisebbeknek is szükségük van a tanuláshoz valamilyen számítástechnikai eszközre, hiszen egyre több a digitális tananyag, ezek nélkül gyakorlatilag már nem lehet hatékonyan részt venni az oktatásban” – véli a beszerzési vezető. -Ha jó teljesítményű, sokáig megbízható társként szolgáló, megfelelő akkumulátoridejű eszközt szeretnénk vásárolni, de nem szeretnénk a szükségesnél többet költeni, 250 ezer forinttól már találunk kiváló ár/érték arányú laptopokat – jelenleg ez a belépő szint. Szükség esetén természetesen ezek a készülékek is beszerezhetők kedvező hitelkonstrukciókkal, ami megkönnyíti a terhek eloszlását.” (Ennél jóval olcsóbban lehet márkás, kiváló paraméterekkel rendelkező felújított laptopokat vásárolni. A -szerk- megj.)

Ezekre figyeljünk általános iskolás korban

Az Euronics szakértője szerint általános iskola negyedik osztálytól már mindenképpen szükség van laptopra vagy tabletre, hiszen ekkortól a gyerekek már aktív informatikai képzést kapnak. (Informatika tantárgy már nincs, digitális kultúra címen heti egy órában tanulnak a gyerekek általában némi Microsoft Office kezelést, egy kis internetezést. Ez nem nevezhető aktív informatikai képzésnek, épp ellenkezőleg, ez az informatika oktatásának megcsúfolása. A -szerk- megj.) A legtöbb tanuláshoz szükséges program megtalálható egy Office-csomagban, ami a diákok számára ingyenesen letölthető. Ebben az életkorban elegendő az alsó-középkategóriában terméket választani, és az akkumulátor-üzemidő sem fontos szempont, hiszen jellemzően egy fix asztalnál használják majd a gépet a gyerekek. Ha már megvan az alapkészülék, sok múlhat a megfelelő kiegészítőkön is: ha nem szeretnénk, hogy a gyermek a képernyő előtti időt rossz testtartással töltse, laptop vásárlása esetén érdemes külön billentyűzetet és egeret, de ha a keretünk engedi, akár monitort is beszerezni, hogy a képernyő mindig szemmagasságban kapjon helyet.

Középiskolai eszközök

Középiskolában már könnyen megtörténhet, hogy valamilyen speciális terület miatt komolyabb eszközre van szükség. Az olyan szakokon, ahol szükség lehet képszerkesztő vagy videóvágó programok használatára, érdemes erős hardverű gépet választani, dedikált videokártyával. Ezek nagyjából 300 ezer forinttól indulnak. Művészeti területen szinte kikerülhetetlen kiegészítő a tablet, amin a kézi rajzok rögtön digitálisan jelennek meg, a kották mind elférnek egy eszközön, az egyszerűbb feladatok pedig akár nap közben is elvégezhetők.

Digitális segítség az egyetemen

Az egyetemisták esetében fontos, hogy amellett, hogy az adott szakhoz megfelelő teljesítménnyel, illetve szoftveres háttérrel rendelkezik, minél könnyebb, egyszerűbben hordozható, ugyanakkor strapabíróbb legyen a megvásárolt gép. Arra is figyeljünk, hogy a felsőoktatásban már kifejezetten fontos, hogy az eszköznek legalább négy-öt órás akkumulátor-üzemideje legyen. A speciális – például művészeti vagy mérnöki – szakokon már egy nagyobb teljesítményű tabletre is szükség lehet, amin akár komolyabb tervezőprogramok is gördülékenyen futnak, és utazás közben is kényelmesen használhatók. Az egyetemistáknak már külön érdemes odafigyelniük az ergonomikus munkakörnyezet kialakítására is, hiszen sok esetben már hosszú órákat töltenek a képernyők előtt – ebben sokat segíthet a laptop mellé egy külön billentyűzet és megbízható egér beszerzése.

Ne feledkezzünk meg az extra védelemről sem

Az elektronikai eszközök támadási felületet is jelenthetnek. „A gyermekek még nem tudják kellő biztonsággal kezelni ezeket az eszközöket, ráadásul rengeteg átverésről, digitális támadásról hallunk nap mint nap. Éppen ezért fontos, hogy beszélgessünk velük a kockázatokról, közösen állítsunk fel a használatra vonatkozó szabályokat, és gondoskodjunk egy megbízható vírusirtó (például Norton Antivirus) telepítéséről is” – javasolja Horváth. Az Euronics szakértője szerint ma már számos olyan applikáció, szűrő érhető el, ami kifejezetten a gyermekeket védi – ezekkel a szülők korlátozhatják a gyermekek készülékein az egyes felületekhez, alkalmazásokhoz való hozzáférést, és értesítést kaphatnak saját mobiljukra veszélyes tartalmak megnyitásakor. (A Microsoft Windows beépített vírus és kártevő irtója tökéletesen teszi a dolgát, felesleges bármilyen más antivirusra pénzt költeni. Érdemes ismerkedni a Windows-zal, mert a beépített Szülői felügyelet megoldás ugyancsak ingyen rendelkezésre áll, csak meg kell tanulni a használatát! A -szerk- megj.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az NMHH tudja hol nyaraltunk

szo aug 19 , 2023
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) a mobilszolgáltatók forgalmi adatait elemezve arra a következtetésre jutott, hogy a legtöbben Ausztriába utaznak, de nyáron Horvátország a kiemelkedő úti cél. Egy EU-s rendeletnek köszönhetően más európai uniós országok területéről is itthoni tarifával hívhatjuk ismerőseinket. Így már külföldön nyaralva is bátran telefonálhatunk, használhatjuk […]
EU roaming

És még ez is...