Egyre alacsonyabb követelmények az új felvételi eljárásban

érettségiA Debreceni Egyetemen (DE) az alapképzésben a legtöbb szakon nem lesz felvételi követelmény az emelt szintű érettségi 2023-tól – jelentette be az intézmény oktatási rektorhelyettese.

Bartha Elek megjegyezte: jelentős azon szakok száma, amelyekre továbbra is feltétel a bejutáshoz az emelt szintű érettségi. Ezek között említette az általános orvos, a gyógyszerész, a fogorvos és a jogász szakot, a gazdaság- és a műszaki tudományok több területét, valamint az anglisztika és a pszichológia szakot. A rektorhelyettes jelentős könnyítésnek nevezte, hogy a jogszabályi minimumpontok megszűnnek, és 2023-tól intézményi hatáskörbe kerülnek. A DE továbbra is lesznek minimumpontok, de azokat mérsékelték, sok szakon lényegesen csökkentették.

2024-től további változások lesznek a felvételi eljárásban, amelynek révén intézményi szempontokat is lehet érvényesíteni. A DE-n ilyen lesz a minőség, a teljesítmény elismerése és az esélyegyenlőség, de az emelt szintű érettségi és a nyelvtudás is jelentős hozadékot biztosít az intézményi pontokban – mondta a professzor. Az esélyegyenlőségi pontokban ismerik el például a kiemelkedő sport- és művészeti teljesítményeket, a versenyeredményeket, de a középiskolai tanulmányi versenyeken való indulást és eredményes szereplést is – mutatott rá Bartha.

A Debreceni Egyetemen évente mintegy tízezer első éves hallgató kezdi meg tanulmányait.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tovább nőne a FreeDee

hét okt 10 , 2022
ShareTweetPinShareFreedee Nyomdai Szolgáltató Művek Kft. regionális vezető szerepre tör a 3D nyomtatás piacán; a mikrovállalkozásként 2012-ben indult társaság mára kisvállalkozássá nőtte ki magát. Simó György, a cég alapítója szerint a 3D nyomtatás a XXI. század meghatározó innovációja, egyre több iparágban fokozza a gyártási hatékonyságot, racionalizálja az alapanyagköltségeket, mindamellett, hogy a […]
Simó György

És még ez is...