Hidat és könyvesboltot is “nyomtattak” Sanghajban

Sanghaj, nyomtatott könyvesboltKína legelső, háromdimenziós nyomtatással készülő könyvesboltját nyitják meg a tervek szerint január végén Sanghajban.

A futurisztikus, kupolát formázó épületet három hét alatt “nyomtatták ki” betonból a helyszínen, jelenleg a dekorációs munkák folynak. A lapnak nyilatkozó projektfelelős szerint a háromdimenziós nyomtatás költség-, valamint időkímélőbb is a hagyományos építészeti technikáknál. Az épület megalkotásához szálerősítésű betont használtak, hogy ezzel növeljék az anyag szívósságát. A nyomtatás három szakaszban történt: először az íves, külső főfal, majd a tető, és végül a külső fal fennmaradó része készült el. A csupán harminc négyzetméter alapterületű épület egyszerre 15 ember fogadására alkalmas, és a rendelkezésre álló tesztadatok alapján statikai szempontból, valamint földrengés-ellenállását tekintve ugyanolyan biztonságos, mint egy hagyományos betonépület. A majdani könyvesboltnak helyet adó, sanghaji Wisdom Bay innovációs parkban található a világ legnagyobb, háromdimenziós nyomtatással készült gyalogos hídja is, mely 26,3 méter hosszú és 3,6 méter széles.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Solymár a pályaválasztásban is segít

szo jan 23 , 2021
Komoly lehetőségek elé néznek a pályaválasztáskor az informatika mellett döntő végzős fiatalok – hívta fel a figyelmet Solymár Károly Balázs. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a digitalizációért felelős helyettes államtitkára szerint az egyetem után több ezer betöltendő pozíció, magas kezdőfizetés és vonzó munkakörülmények várnak a frissdiplomásokra, és hangsúlyozta az […]
Solymár Károly Balázs, ITM

Friss, ropogós