Hazai fejlesztésű drónnal erősödik a magyar légvédelem

Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztosProTAR: Magyar fejlesztésű, merev szárnyú, 65 kilogramm felszállótömegű, sugárhajtású, pilóta nélküli, intelligens légijárművet mutattak be.

A fejlesztést végző magyar cég, a Rotors & Cams Zrt. a 4iG Csoport tagja. A drónt a honvédelem légvédelmi képességének növelése érdekében fejlesztették. A pilóta nélküli repülő sebessége eléri az 500 km/órát, repülési magassága a hatezer métert, üzemideje a hatvan percet, a kommunikációs hatótávolsága pedig a 75 kilométert és kötelékrepülésre is képes. Az eszköz rövid idő alatt a levegőbe emelhető, egy szintén magyar fejlesztésű elektromos működtetésű kilövőállásból. A katapult 100 km/órás kilövési sebességgel repíti ki a ProTAR-t. Az indítás ismétlési idő nem haladja meg a két percet.

Porkoláb Imre dandártábornok, védelmi innovációért felelős miniszteri biztos kijelentette: bár a hadiiparnak komoly hagyományai vannak Magyarországon, a kormánynak mégis szinte a nulláról kellett kezdeni az ágazat fejlesztését. A tábornok szerint mindez azonban esélyt is jelent arra, hogy a magyar védelmi ipar a legkorszerűbb technológiákat alkalmazva az élre ugorjon, és exportképes fejlesztésekkel bizonyítsa a magyarok innovációs képességét. Erre lehet példa a dróntechnológia alkalmazása – most egy olyan részterületen, amely különösen fontos a magyar haderő védelmi képességeinek fejlesztésében. Miután a földi telepítésű légvédelem elsődleges szerepet játszik Magyarország légterének védelmében, a kezelőszemélyzet megfelelő kiképzése elengedhetetlen. A drónok alkalmazása ezen a területen költséghatékony megoldást jelent minden hadsereg számára.

A Magyar Honvédség Modernizációs Intézetének megrendelésére a pilóta nélküli repülőeszközt a Rotors & Cams Zrt. a Genevation Aircraft Kft.-vel és a HunMech Kft.-vel közösen fejleszti. A drón célanyagként támogatja a légvédelmi rakétarendszerek éles és gyakorló lövészeteinek végrehajtását. Az eszközt használó légvédelmi egységnek egy szimulált készültség során ezt kell a rakétákkal eltalálni. Többféle készültségi helyzet szimulálható a segítségével, anélkül, hogy nagyértékű repülőgépeket és pilótákat használna a haderő – az így kialakított készültség ugyanolyan kihívás elé állítja a légvédelmi rendszerek kezelőit, mintha valós támadás következett volna be. A ProTAR drón ugyanúgy viselkedik, mint egy vadászrepülő-raj, hiszen a Rotors & Cams fejlesztése kötelékben is képes repülni. Ez egyedülálló a világpiacon. A fejlesztés segítségével a légvédelmi gyakorlatok anyagi- és emberi kockázatai, végrehajtási költségei radikálisan csökkenthetők, a gyakorlatok flexibilisebben hajthatók végre.

A ProTAR rendszert a jövőben szolgáltatásként is értékesíteni kívánjuk, hiszen az üzemeltetéséhez speciális szaktudásra is szükség van. A célanyag-eszközök fejlesztésben és gyártásában bevett nemzetközi gyakorlat, hogy szerződött civil cégek biztosítják a megfelelő színvonalú szimulációt a légvédelmi egységeknek. A Rotors & Cams és fejlesztő partnerei jelentős sikerként élik meg, hogy egyedi fejlesztéseket tudunk megvalósítani, magas minőségben, innovatív megoldásokkal. A ProTAR légvédelmi célrepülő rendszert képességei a magyar védelmi iparág legkiválóbb fejlesztései sorába emelik. A rendszer hosszú távra nyit új lehetőségeket mind katonai, mind civil alkalmazási területeken – mondta a bemutatót követően Molnár Zsolt, a Rotors & Cams Zrt. vezérigazgatója.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Karrierépítés pályakezdőként: stratégiai tippek a Jooble-től, avagy hogyan találd meg önmagad a munkaerőpiacon

szo júl 15 , 2023
Frissdiplomás vagy, aki most keresi első munkahelyét? Esetleg karrierváltás előtt állsz és nem tudod, hogyan fogj hozzá? A Jooble álláskereső oldal összegyűjtött néhány fontos tanácsot, amelyek segíthetnek elindulni az úton. A pályakezdők élete nem csak játék és mese. Tudjuk, mennyire nehéz lehet tapasztalat nélkül vagy csupán egy szakmai gyakorlattal munkát […]
Jooble állás

És még ez is...