Ebolával fertőzik a számítógépeket is

virusxA nyugat-afrikai Ebola-járvány vezető hír a világ minden táján. A kiberbűnözők pedig ismét a szalagcímeket használták fel a gyanútlan áldozatok átverésére. A Symantec három olyan kártevő-kampányt és adathalász akciót is észlelt, amelyek az Ebola-vírust használták fel a jellemzően pszichológiai manipulációt (social engineering) alkalmazó támadásokhoz. Az említett három támadás közül az első volt a legegyszerűbben kivitelezve: a támadók egy hamis Ebola-jelentést küldtek ki e-mailben, amely valójában a Trojan.Zbot kártevőt tartalmazta. A második támadássorozatban a kiberbűnözők a 18 országban (többek között a Közel-Keleten, Ázsiában és Afrikában) jelen lévő telekommunikációs szolgáltató, az Etisalat nevében küldtek ki hamis e-mailt, amelynek szövegében azt állítják, hogy az Ebola-vírusról szóló tájékoztató prezentációt tartalmaz a csatolmány. Az “EBOLA – ETISALAT PRESENTATION.pdf.zip elnevezésű csatolt ZIP fájl viszont a Trojan.Blueso kártevőt telepítette az áldozatok számítógépére. A harmadik kampány az Ebolával kapcsolatos friss híreket használja fel: az utóbbi hetekben sokat emlegették a kísérleti stádiumban lévő Zmapp nevű gyógyszert, erre utalva, a csalók e-mailben állítják, hogy megvan az Ebola-vírus ellenszere, és a felhasználót arra kérik, hogy terjesszék a hírt minél több embernek. A levél csatolmánya viszont a Backdoor.Breut nevű kártevő.

Történt egy adathalász-támadás is, amely az Ebola-fertőzéssel és a terrorizmussal kapcsolatos rendkívüli híreket ígér a CNN nevében. Az e-mail rövid hírösszefoglalót tartalmaz, egy „eddig még nem publikált történetre” mutató linkkel. A levél ezen kívül tartalmaz egy „hogyan készüljünk fel” bekezdést és egy listát a „fenyegetett” területekről. A levélben szereplő linkek egy weboldalra irányítják a felhasználót, ahol ki kell választania az e-mail szolgáltatóját, majd be kell írnia belépési adatait. Ha ez megtörténik, akkor a felhasználói adatok az adathalászos birtokába jutnak, majd a gyanútlan olvasókat a CNN valódi weboldalára irányítják.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Dell: a beszéd helyét átveszi az sms

csü szept 18 , 2014
A Dell nyilvánosságra hozta iskolakezdési felmérésének eredményeit, amely a családon belüli kommunikációt, illetve az ezt támogató eszközök beszerzésében szerepet játszó szempontokat vizsgálta. A Dell megbízásából a Harris Poll nemzetközi kutatócég által készített felmérés szerint az egymástól távol élő szülők és gyermekek másként kommunikálnak egymással, mintha azonos helyen élnének. (Hoppá! A […]
sms

Friss, ropogós