Díjat nyert a Néprajzi Múzeum Motívumalkotó alkalmazása

néprajz, motívumválasztóA Néprajzi Múzeum gyűjteményeire épülő Motívumalkotó alkalmazás nyerte el a digitális gondolkodás és a digitális megoldások újszerű, innovatív, ötletes megvalósítását díjazó Pixel Perfect Awards hat arany elismerésének egyikét.

A Magyarországi Kommunikációs Ügynökségek Szövetsége (MAKSZ) és a Kreatív magazint is kiadó Professional Publishing Hungary Kft. által újonnan indított Pixel Perfect Awards célja, hogy évről évre bemutassa a digitális gondolkodás és digitális eszközkészlet segítségével született, újszerű, szokatlan, emlékezetes kampányokat és megjelenéseket – közölte a Néprajzi Múzeum. Tájékoztatásuk szerint az első megmérettetésre 169-en jelentkeztek, főleg a marketingkommunikáció területéről. A pályázók közül a szakmai zsűri 83 nevezést juttatott a döntőbe. A finalisták köréből 33 munka kapott díjat, ebből hat pályázat aranyat. A legjobb applikációként elismert Motívumalkotó alkalmazás sikere arra is felhívja a figyelmet, hogy kulturális, ismeretterjesztő célú, tudományos kutatáson nyugvó megoldások is felvehetik a versenyt az üzleti szektor innovációival – hangsúlyozzák a közleményben.

Az applikáció több mint ezer vektorizált díszítményt és motívumot gyűjt össze a Néprajzi Múzeum magyar és nemzetközi műtárgyainak mintái közül. A múzeum tájékoztatása szerint az alkalmazás a matematika és a díszítmények világának találkozása, ahol lehetővé válik, hogy a motívumok szabad transzformációja minőség- és adatvesztés nélkül új megjelenési formákat hozzon létre. Mint kiemelik, ez a megoldás a maga nemében egyedülálló módon ötvözi a múzeumi forrásanyagot és a technológia nyújtotta lehetőségeket.

„Az elmúlt hónapokban – az építészeti eredményeken túl – két nemzetközi filmfesztiválon szerepeltünk sikeresen egy animációs és egy dokumentumfilmmel, de egy múzeumpedagógiai alkalmazásunk is díjat nyert. A rangos elismerések azt bizonyítják, jó úton járunk, amikor a tudományos és múzeumi szakmai kutatásokkal, projektekkel párhuzamosan az innovatív digitális és kreatív technológiák fejlesztőivel együttműködünk” – értékelt a közleményben Kemecsi Lajos, a múzeum főigazgatója.

A projekt a Néprajzi Múzeum és a MOON42 Rdi Kft. informatikai cég együttműködésében jött létre, melynek során előbb a tárgyakról származó, szakmailag ellenőrzött díszítmény-adatbázis valósult meg, majd erre épült rá az applikáció.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

DIGI: február elsején hajnalban kiesések lesznek

szo jan 28 , 2023
Február elsején, szerdán hajnali 1.00 órától 5.30-ig a DIGI országos hálózatkarbantartási és fejlesztési munkálatait végzi, ezért az internet, kábeltévé, műholdas tévé, valamint vezetékes- és mobiltelefon szolgáltatásaiban kiesés várható – közölte a szolgáltató. Azt kérik, hogy aki az érintett szolgáltatásokban a megjelölt időszakot követően esetlegesen hibát tapasztalna, először indítsa újra hálózati […]
DIGI televízió

És még ez is...