Állítólag Magyarország a világ élvonalába tartozik a high-tech gyártásban

Palkovics LászlóKét nemzetközi innovációs rangsor szeptember végén megjelent idei kiadása a világ és Európa legjobbjai között értékeli a magyar teljesítményt a high-tech gyártásban és kivitelben. A 2022-es Globális Innovációs Index szerint Magyarország tavalyhoz képest három helyet javítva az ötödik a csúcstechnológiás termékek előállításában – jelentette ki Palkovics László.

A technológiai és ipari miniszter szerint a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) évente teszi közzé az idén 132 gazdaság innovációs teljesítményét összemérő Globális Innovációs Indexet. Az összesített nemzetközi rangsorban 34. Magyarország a hét vizsgált tématerület közül a tudományos és technológiai eredményekben áll a legmagasabb, 23. helyen. A high-tech gyártás összes termeléshez viszonyított részaránya ötödik helyezést ér a világméretű összevetésben. Magyarország top 10-es a többi között a termelés és kivitel komplexitását, a csúcstechnológiás exporthányadot értékelő kategóriákban is.

A Technológiai és Ipari Minisztérium tájékoztatása szerint szintén a közelmúltban jelent meg az Európai Bizottság gondozásában készülő Európai Innovációs Eredménytábla 2022-es kiadása. Az idei összegzés már “a feltörekvő innovátorok” csoportjának élére rangsorolja Magyarországot. Erősségei közül a high-tech termékek kivitele éri a legelőkelőbb helyezést, Svájc és Szlovákia után a harmadikat. Az üzleti kutatás-fejlesztés állami támogatásában Magyarország a hetedik az uniós tagállamok közül.

Palkovics László a közlemény szerint kifejtette: a magyar kormány a gazdaság fenntartható növekedéséért, javuló versenyképességéért az elmúlt években iparpolitikai, technológiai fordulatba kezdett. Amellett kötelezte el magát, hogy a tudásalapú, jövőorientált szektorokban erősíti az ipari teljesítményt, lehetőség szerint minél több hazai hozzáadott értékkel – tette hozzá.

A miniszter azt mondta: Technológiai és Ipari Minisztérium víziója szerint 2030-ra Magyarország az akkumulátorok gyártásában Németország mellett, az autonóm járművek fejlesztésében pedig egyedül európai központtá válik. Széles körű szakmai összefogásokkal keresik a kitörési pontokat például az 5G, a mesterséges intelligenciánál, a dróntechnológiában és a hidrogéngazdaságban. Azon dolgoznak, hogy egyre több magyar ötlet hasznosuljon a legfejlettebb technológiákat alkalmazó, exportképes termékekben és szolgáltatásokban, a jelek szerint sikerrel – közölte Palkovics.

Zárójelben
(Talán nem tévedünk nagyot, ha a kulcsszó: bérmunka. A látszólag szép eredmény mögött ugyanis az állhat, hogy Magyarországon rengeteg multinacionális társaság végeztet kis hozzáadott értékű összeszerelő munkát. Nem véletlen, hogy a gyártásban, a termelés és kivitel kategóriákban értünk el szép helyezéseket. A -szerk- megj.)


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Mobiltelefon: ékszer kütyütestben?

sze okt 12 , 2022
Kevesen gondolnak úgy a telefonjukra, mint egy, marokba vagy két tenyérbe zárható ékszerre. Pedig valójában erről van szó. A milyensége, a megjelenése egy az egyben hozzájárulhat a személyes kisugárzáshoz. Nem mindegy tehát milyen stílusjegyeket testesít meg. De mi van akkor, ha történetesen a készülék okos, de nem annyira szép? Vagy […]
okostelefon