GVH: nincs „extra biztonságos” sportfogadás

Gazdasági VersenyhivatalA Sport & Tip sportfogadás-tanácsadó oldal megtévesztően reklámozta szolgáltatásait biztonságos pénzkereseti lehetőségként a fogyasztók számára. A tisztességtelen hirdetésekért számos influenszer és ügynökség is bírságot kapott.

„Extra biztonságos! Azoknak ajánljuk, akik hosszú távon biztonságosan szeretnének pénzt keresni.” „30 nap alatt 300-400 százalékos profit érhető el ezzel a stratégiával” – a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) közleménye szerint ilyen és ehhez hasonló állításokkal reklámozta szolgáltatásait a Sport & Tip sportfogadás-tanácsadó oldal. A most zárult versenyhatósági eljárás feltárta, hogy a hirdetések nem nyújtottak valós képet a szolgáltatás kockázatairól, így megtévesztették a fogyasztókat.

A cég ugyanis nem csupán az említett 300-400 százalékos profitrátát nem tudta alátámasztani, de általában véve is következetesen alulhangsúlyozta a tippek kockázatait az elérhető nyereséghez képest – így valótlanul mutatta be a szolgáltatás lényeges tulajdonságait. A hirdetések emellett a fogyasztói bizalom elnyerésének érdekében piacvezetőként állították be a céget, amelyet a vállalkozás szintén nem tudott igazolni.

A cég saját hirdetésein túl több, jelentős követőtáborral rendelkező hazai influenszert is megbízott szolgáltatása népszerűsítésével, akik a tisztességtelen tartalmú hirdetéseket több esetben burkolt módon, fizetett jellegük feltüntetése nélkül tették közzé. Ez szintén jogellenesnek minősül, ugyanis ilyen esetekben a hirdető és az influenszer közötti üzleti kapcsolatot jól észlelhetően, hangsúlyosan, egyértelműen és közérthetően a fogyasztók tudomására kell hozni.

A GVH eljáró versenytanácsa az ügyben súlyosító körülményként értékelte többek között, hogy a cég egyszerű és biztonságos pénzkereseti – sőt, befektetési – lehetőségként tüntette fel sportfogadást, annak ellenére, hogy az köztudottan kockázatos, túlzásba vitele pedig ártalmas lehet. A megcélzott fogyasztói kör egy része emellett szerencsejáték-függősége miatt különösen sérülékeny, amely szintén súlyosította a jogsértést.

A hatóság mindezek figyelembevételével kilencmillió forintos bírságot szabott ki a szolgáltatást üzemeltető, 2021-ben 90 milliós forgalom mellett 61 millió forint üzemi eredményt elérő One Billion Kft.-re, valamint együttesen több mint tízmillió forintot a jogsértésben felelős hét influenszer-ügynökségre és egyéni vállalkozó véleményvezérre.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

SGRS: Oroszország a legfőbb és legközvetlenebb fenyegetés

csü ápr 27 , 2023
Oroszország jelenti a legfőbb és legközvetlenebb fenyegetést az euroatlanti térség békéjére – olvasható a belga katonai hírszerzés (SGRS) éves elemzésében. A jelentés szerint az oroszbarát aktivista hackerek egyre több kibertámadást hajtanak végre szinte valamennyi NATO-szövetséges ellen, válaszul az Oroszország által fenyegetőnek ítélt intézkedésekre. A belga hírszerzés szerint a támadások idén […]
biztonság

És még ez is...