Elindult a Semmelweis Help tünetellenőrző alkalmazás és weboldal

Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának igazgatóhelyetteseBemutatták a Semmelweis Egyetem tünetellenőrző alkalmazását és weboldalát; a felsőoktatási intézmény saját fejlesztésű applikációja egy döntéstámogató rendszer a gyermekbetegségekről szülőknek.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Semmelweis Helpről azt mondta, az alkalmazás abban nyújt segítséget, hogy a különböző balesetek, tünetek esetén mi a teendő, hogyan enyhíthetők a panaszok, szükség van-e intézményi ellátásra. Az applikáció és a weboldal olyan ingyenesen letölthető, lakosságnak szóló felület, amely az egyetem orvosai által összeállított tudásbázison alapul, és több mint 220 gyermekbetegség tüneteit tartalmazza. Az alkalmazás nem helyettesíti az orvos-beteg találkozást, de informálja a szülőt, hogy a rendszerbe táplált tünetek milyen betegségre utalhatnak, illetve szükséges-e ügyeleti/kórházi ellátás vagy kezelhetők, enyhíthetők a panaszok házilag is.

Kovács Eszter, a Semmelweis Egyetem kommunikációs igazgatóságának igazgatóhelyettese, a Semmelweis Help ötletgazdája és projektvezetője elmondta, hogy az Eurostat adatai szerint az unió lakosságának a fele, a magyarok hetven százaléka online szerzi információit a betegségekkel, egészséggel kapcsolatban. Így – tette hozzá – nem mindegy, hogy milyen forrást biztosítanak az embereknek. Hangsúlyozta: az alkalmazás nem ad diagnózist, nem helyettesíti az orvosi ellátást, de ahhoz támpontot nyújt, hogy tünetegyezés esetén mi a teendő.

Az applikációval egy tünetellenőrzési és egy vészhelyzetprotokollt lehet lefuttatni, előző esetében egy testábrán lehet kiválasztani az adott testrészt és az ahhoz rendelt tüneteket. Ezeken kívül egy szabad szavas kereső is segíti a felhasználót, valamint több tünet – például köhögés, láz, kiütés – együttes megadására is lehetőség nyílik. Az alkalmazás egyelőre a 18 év alattiak tünetellenőrzésére szolgál, de a jövőben a felnőttekre szabva is szeretnének egy hasonlót létrehozni.

Krivácsy Péter, a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikája sürgősségi betegellátó osztályának és a Help orvosszakmai részének vezetője kiemelte: az alkalmazás egy döntéstámogató rendszer, nem „telefondoktor”, diagnózist nem ad, elsősorban a gyerekek heveny tüneteinek ellenőrzésére használható. Az applikáció emellett automatikusan tanácsokat ad például a helyes lázcsillapításról, sebkötözésről vagy a fájdalomcsillapítás módszereiről. A Semmelweis Help alkalmazás két éven át tartó fejlesztés és féléves tesztidőszak eredménye, elérhető a help.semmelweis.hu oldalon, valamint ingyenesen letölthető az alkalmazásáruházakból.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Már megint átadták a Vodafone Digitális Díjat

csü jún 15 , 2023
Három kategóriában adták át a Vodafone Digitális Díjat, a Vodafone Magyarország Alapítvány által meghirdetett, 15 millió forint összdíjazású pályázat nyerteseinek. A beérkezett 107 pályázatnál a zsűri egyebek mellett a megvalósíthatóságot, a társadalmi hasznosságot vizsgálta valamint azt, hogy mennyire használnak digitális innovációt. A díjakat fenntartható energia, kkv digitalizáció, fintech kategóriában adták […]
Flakstad Emőke Vodafone Alapítvány

És még ez is...