Rácsodálkozott az MKIK a kkv-k informatikai helyzetére

ibm-pcA magyar kkv-k többségének nem telik korszerű gépparkra — derült ki a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) legfrissebb felméréséből.

A mikro-, a kis-, és a középvállalkozások (kkv-k) jelentős hányadánál például cserére szorul az informatikai géppark egy része, mivel a legrégebbi számítógépek életkora a 12 évet is eléri. És nem ez a legnagyobb baj. A felmérés szerint a vállalkozások nem használják tudatosan a digitális eszközök kínálta lehetőségeket, gyakran csak egy-egy részterületre fókuszálnak, ezzel pedig jelentős digitális hátrányba kerülhetnek európai uniós versenytársaikkal szemben. Céges weboldallal ugyan már a cégek nyolcvan százaléka rendelkezik, ugyanakkor annak tartalmát eseti jelleggel változtatják, így nem ritka, hogy még havi rendszerességgel sem frissülnek az információk rajta. Valamilyen webes értékesítési megoldást csupán a válaszadók töredéke használ. Adatbázist nagyon kevesen építenek, elektronikus hírlevelet mindössze húsz százalékuk küld vevőinek.

Az MKIK döbbenetesen rossz eredménynek nevezte, hogy a magyar kkv-k kevesebb, mint egyharmada rendelkezik átgondolt adatvédelmi, biztonsági szabályzattal. A vállalatok arra a kérdésre, hogy elsősorban milyen informatikai megoldást tartanának fontosnak a hatékonyság növelése és a munkafolyamatok optimalizálása érdekében, a legtöbb esetben valamilyen vállalatirányítási rendszert adtak válaszul. Jelenleg főként a pénzügy, számvitel, az értékesítés és a beszerzés, logisztika területén használnak vállalatirányítási rendszereket (ERP), ritkán integráltan, a vállalkozás teljes működésére hangolva.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Megtévesztő nyereményjátékokra figyelmeztet a Penny Market

vas nov 20 , 2016
A Penny Market figyelmeztetése szerint az interneten olyan játék érhető el, amely a társaság nevében ígér nyereményt. A társaság szerint ez megtévesztő és jogellenes. A Facebook alapelveibe, felhasználási feltételeibe is ütköző módon olyan látszatot kelt, mintha azt a társaság szervezné, valamint hogy a játék során nyereményeket adtak, illetve adnak át […]