Eladták a Packetát

PacketaPénzügyi befektetők vásárolták meg a magyar csomagküldő piacon is erős pozíciókkal bíró cseh Packeta Groupot.

A 2010-ben alapított vállalat tulajdonosai a CVC Capital Partners globális alapkezelő, valamint az Emma Capital cseh magánbefektetési holding konzorciumának értékesítik a vállalatot, a tranzakció a megfelelő hatósági jóváhagyásokat követően várhatóan 2024 első félévében zárul le. A társaság közleménye szerint az adásvétel új lendületet adhat a Packeta növekedésének, amely a magyar piacon 2023 folyamán megduplázta a csomagszámát, és folytatta hazánk legnagyobb fixpontos átvevőhely-hálózatának kiépítését.

A Packeta-t 2010-ben Zásilkovna néven alapította egy cseh házaspár, Simona Kijonková and Jaromir Kijonka. A vállalat ma már több mint kétezerembert foglalkoztat, 15 ezer csomag-átvevőhelyet és hatezer csomagautomatát működtet hat országban: Csehország mellett Magyarországon, Szlovákiában, Németországban, Romániában és Lengyelországban. Emellett 2023-ban megkezdte terjeszkedését az Adria régióban is, elsőként Szlovéniában. A cégcsoport 2023-ban 106 millió csomagot szállított ki, többet, mint korábban bármikor.

A magyar piacon 2015-ben Csomagküldő.hu néven indult el a vállalat, és 2021 óta használja a Packeta márkanevet. A szolgáltató Magyarországon 2023-ban megduplázta csomagforgalmát 2022-höz képest. A vállalat folytatta fixpontos átvevőhely-hálózatának bővítését is: az üzletekben kialakított csomagpontjainak és Z-BOX érintésmentes csomagautomatáinak együttes száma kétezerről kétezerhétszáz fölé növekedett egyetlen év alatt. Az automata-hálózat közben egyre népszerűbbé vált a vevők körében: az elmúlt egy év alatt több mint a duplájára nőtt az automaták kihasználtsága.

Rekordbevétel és nemzetközi tender 2023-ban

A Packeta Group tulajdonosai 2023 tavaszán kezdték meg a cég száz százalékos tulajdonrészének értékesítési folyamatát. A 2023-ban 294 millió eurós (több mint 110 milliárd forintos) forgalmat generáló vállalat évek óta nyereséges, így számos befektető szállt versenybe a megvásárlásért. A nemzetközi tender végén végül a CVC Capital Partners és az Emma Capital konzorciumával született megállapodás. A luxemburgi székhelyű globális alapkezelő a Packeta 65 százalékát vásárolja meg, míg a cseh holding 35 százalékos tulajdonos lesz. A CVC Partners egy további szereplőt, a szintén cseh hátterű R2G csoportot is bevonja majd a tranzakcióba.

„Hálás vagyok a több mint kétezer kollégámnak, akik nélkül nem sikerült volna kiépíteni Európa egyik vezető csomagküldő vállalkozását. Az ő erőfeszítéseik és tudásuk nélkül a Packeta nem tartana ott, ahol tart. Köszönetet mondok ügyfeleinknek is, mindazoknak a webáruházaknak, amelyek ránk bízták a csomagjaikat” – mondta el Kijonková, a Packeta vezérigazgatója és a Packeta Group eddigi többségi tulajdonosa, a JSK Investments képviselője. „Hiszem, hogy az új tulajdonosok, akik korábbi befektetéseikkel már bizonyítottak a logisztikai iparban, új lendületet adnak majd a Packeta Group további növekedésének, és mind az ügyfeleink, mint munkatársaink munkahelyi elégedettsége tovább nő.”

„Büszkék vagyunk a 2023-ban elért növekedésre, és bízunk benne, hogy az új tulajdonosi háttérrel a jövőben még jobb szolgáltatásokkal állhatunk lakossági és céges ügyfeleink rendelkezésére” – tette hozzá Csatlós Éva, a Packeta Hungary Kft. ügyvezetője. „A változással járó új lendülettel együtt arra számítunk, hogy fokozni tudjuk a technológiába és az automatizálásba történő befektetéseinket, és idővel Magyarország legnagyobb csomagküldő szolgáltatójává válhatunk. Ebben főszerepet szánunk csomagautomatáink hálózatának, amely kényelmes, fenntartható és költséghatékony alternatívája a házhozszállításnak, és jó ár-érték arányú logisztikai megoldást kínál az e-kereskedelem számára. Célunk továbbra is az ország legnagyobb fixpontos hálózatának kialakítása, amelyhez 2023-ban nagy lépéseket tettünk.”


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Feláll a Pegasus kémszoftver használatát vizsgáló bizottság... nem Magyarországon

csü jan 18 , 2024
A lengyel parlament alsóháza szerdán egyhangúlag megszavazta vizsgálóbizottság felállítását, amely annak felderítésére hivatott, hogy történt-e visszaélés a Pegasus kémszoftver használatánál az előző kormány időszakában. A 460 fős szejmben a képviselők közül 432-en szavaztak a testület létrehozása mellett, senki sem adott le ellenszavazatot, és tartózkodás sem volt. A bizottság feladata, hogy […]
pegasus

És még ez is...