Él a visszaélésszerű roaming-használat megakadályozására hozott uniós rendelet

Életbe lépett január 6-án az Európai Bizottság rendelete, amely a roaming méltányos használatáról szól a roamingdíjak 2017. június 15. utáni eltörléséhez kapcsolódóan.

A rendelet értelmében 2017. június 15-től a visszaélésszerű használat elkerülésére a roamingszolgáltatók akár bizonyítékokat is kérhetnek az ügyféltől, hogy „szoros kapcsolattal rendelkezik az adott tagállamban”. Egyéni felhasználók esetén az ügyfél egyszerű nyilatkozata mellett akár igazolnia is kell, hogy az adott tagállamban van postai vagy számlázási címe. Nappali tagozatos hallgatóknak az oktatási intézmény nyilatkozatát kell bemutatni. Vállalati ügyfelek a tagállamban fennálló kapcsolatot a vállalkozás bejegyzésének helyével, székhelyével vagy a fő gazdasági tevékenység tényleges végzésének helyével igazolhatják. De előfordulhat az is, hogy be kell mutatni azt a helyet, ahol a munkavállaló dolgozik.

Ha roamingszolgáltató bizonyítani tudja a visszaélésszerű roaminghasználatot, akkor először felhívja az ügyfél figyelmét a visszaélésre, és ha az előfizető legalább két héten belül nem változtat addigi használatán, a szolgáltató többletdíjat róhat ki, de erről előzetesen szintén tájékoztatnia kell az ügyfelet.

A rendelet emellett bevezeti a „roaming like at home” koncepciót, amelynek lényege, hogy az előfizetők a hazai feltételeknek megfelelően tudják használni mobiltelefonjukat az unióban. Ezáltal a hazai előfizetők a hazai díjcsomagokban meghatározott időtartamú hanghívást kezdeményezhetnek és a díjcsomagoknak megfelelő számú sms-t küldhetnek az Európai Unió és az Európai Gazdasági Térség tagállamaiban is plusz költség nélkül. A javaslat egyedül az adatforgalom esetében határoz meg limitet, azt is akkor, ha az adott előfizető korlátlan adatcsomaggal rendelkezik. Ebben az esetben a szolgáltatónak legalább a díjcsomag ára és az aktuális adatforgalomra vonatkozó nagykereskedelmi ár arányának kétszeresével megegyező adatmennyiséget kell belföldi áron biztosítania.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Ez a minimum, amit megtehetsz a biztonságodért II.

vas jan 8 , 2017
Új év, a fogadalmak és változások ideje. A G Data szakértői nyolc biztonsági tipp betartására buzdítanak, ugyanis, ha ezekből csak egyet is betartunk, máris nagyobb biztonságban élhetjük online mindennapjainkat. 2. Frissítsünk Ne halogassuk a frissítések telepítését, a legtöbb közülük olyan biztonsági lyukakat foltoz be, melyekről a hekkerek már tudnak. Gyakran, […]
router

És még ez is...