Egyre több ellenőrzést indít az adóhatóság az e-kereskedelemben

kosárNem csökken a visszaélések száma az internetes kereskedelemben, ezért az adóhatóság növeli az ellenőrzések számát, amivel a kárt okozó illegális gyakorlatokat próbálja visszaszorítani.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzési főosztályának vezetője, Horváth Gábor szerint a NAV munkatársai folyamatosan figyelik az online piactereket, közösségi oldalakat, éves szinten mintegy húszezer weboldal monitorozását végzik el. Idén kiemelten követik egyebek mellett a szállásközvetítő és az ételkiszállítási platformokat, illetve a jövedéki és dohánytermékek, mobiltelefonok, tabletek, informatikai eszközök, ékszerek, kávégépek és kávék forgalmát, valamint értékesítőit, különösen, ha a piaci ár alatt hirdetik termékeiket.

Horváth elmondta: a kockázatok felmérése után kiválasztott hirdetések esetében tavaly csaknem 1600 próbavásárlást kezdeményeztek a NAV ellenőrei, több mint 320 esetben állapítottak meg valamilyen jogsértést és 53 millió forint mulasztási bírságot szabtak ki. Emellett 33 adóellenőrzés során harminc esetben, összesen csaknem négymilliárd forint nettó adókülönbözetet találtak és 1,46 milliárd forint adóbírságot állapítottak meg. Idén az első fél évben 682 jogkövetési vizsgálat indult, 176 végződött adóhatósági megállapítással, a mulasztási bírság 27 millió forint volt. A húsz adóellenőrzés során 1,5 milliárd forint adókülönbözetet találtak és 685 adóbírságot szabtak ki.

A főosztályvezető hangsúlyozta, hogy a webhelyeken, portálokon értékesítők adókötelezettségeinek ellenőrzése idén is kiemelt feladat. Az adóhatóság ellenőrzéseket végző munkatársait segíti az információtechnológiai ellenőrzéseket végző szakterület, amelynek munkatársai adóellenőrzési, valamint szakértői szintű informatikai tudással, továbbá speciális műszaki eszközökkel rendelkeznek. Az online piacterekhez kapcsolódó kockázatelemzési munkát ettől az évtől a nemzetközi információcserében érkező adatok is segítik.

Sáriné Biró Anita, a NAV Heves Vármegyei Adó- és Vámigazgatóságának ellenőrzési igazgatóhelyettese konkrét eseteket ismertetve egyebek mellett elmondta, hogy hamis fémjelzéssel ellátott arany ékszereket, hamisított ezüst ékszereket és olcsó dohányt kínáló eladókat is ellenőriztek az elmúlt hónapokban, az eljárások során több jogsértésre is fény derült.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Etyusz-Petyusz: startup-programot indít a <del>BDPST</del> STRT

csü júl 13 , 2023
ShareTweetPinShareIkonikus időpontban, szeptember 11-én indul a STRT (ejtsd: start, és nem sötörötö) startup-programja, a Launchpad. Az NNG kiugrott alapítója, Balogh „otthagytam az egyetemet és egyszer sem bántam meg” Péter alias Balogh Petya és társbefektetői idén tavasszal indították el a STRT Holding Zrt.-t, amivel az egyik céljuk, hogy piaci finanszírozást nyújtsanak […]
Kozma Andrea

És még ez is...