Digitalizálták a VIII. Henrik egykori zászlóshajójáról származó leleteket

YouTube video player

Háromdimenziós rekonstrukciókat készítettek a szakemberek VIII. Henrik egykori zászlóshajója, a Mary Rose-ról származó emberi koponyák és műtárgyak egy részéről, és online állították ki őket — írta a BBC News. A walesi Swansea-i Egyetem kutatói által létrehozott virtualtudors.org honlap egy része a nagyközönség egésze, egy másik része csupán a tudományos közösség számára elérhető. Az egyetem munkatársa, Richard Johnston szerint a projekt célja annak kiderítése, hogy valóban szükség van-e a tudományos vizsgálatoknál a leletek fizikai érintésére, vagy a virtuális változatok tanulmányozása is elegendő lehet az egykori legénység életének alaposabb megismeréséhez és akár új felfedezéseket is eredményezhet.

A hétfőn indult honlap nyilvános részén a Mary Rose egyik ácsának háromdimenziós koponyáját vehetik alaposan szemügyre a felhasználók. A kutatóknak szánt szekcióban további kilenc koponyát tanulmányozhatnak a szakemberek. Mindegyik szakértőnek kérdőívet kell kitöltenie a koponyákról, majd a kezdeményező brit kutatók összevetik az eredményeket. A XVI. század Titanicjaként is emlegetett hadihajó a dél-angliai Portsmouth partjai előtt, az elborzadt király szeme láttára süllyedt el 1545. július 19-én, a franciákkal vívott tengeri csatában, máig ismeretlen okokból. Az akkor már 34 éves hajó a korabeli beszámolók szerint tűzharcot vívott egy francia hadihajóval, amikor megdőlt, majd rövid idő alatt eltűnt a vízfelszín alatt, több mint ötszáz matrózt, tisztet, katonát, hajósinast és egy kutyát rántva magával a hullámsírba. A partra 35 túlélő tudott kivergődni.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Gamerekre hajt az LG

sze szept 7 , 2016
ShareTweetPinShareAz LG Electronics (LG) új UltraWide monitort mutat be a berlini IFA közönségének. A 34UC79G a világ első 144Hz-es 21:9-es képarányú ívelt UltraWide gamer monitora. Erőssége a leggyorsabb pr-est megszégyenítő, már-már hihetetlenül rövid válaszadási idő és a szintén egy milliszekundumos válaszidejű Motion Blur Reduction technológiának köszönhető éles kép. A monitor […]

És még ez is...