Egy máig érvényes, fontos tudományos eredmény a múltból

dr. Colin GillA kocsmába járás jelentősen hat a férfiak egészségére: javítja. Ezért az asszonynak nem ágálni kell férje kocsmázása ellen, hanem inkább ösztönöznie kell a jó szokást.

A fenti tézist a brit Leeds Egyetem kutatója, Colin Gill fogalmazta meg, és fejtette ki önálló tanulmányban. Gill doktor szerint a helyi kocsmák baráti – vagy haveri – légköre segít abban, hogy a férfiakban feloldódjon a mindennapi feszültség, enyhüljön bennük a modern élet stressze. Mindez létfontosságú lelki egészségükhöz, ezért aztán a feleségek jobban teszik, ha nem panaszkodnak a kocsmázás miatt, hanem inkább noszogatják emberüket, menjen már el inni egyet a cimborákkal – állítja Gill.

A kutató felmérése szerint – amely 900 emberre terjedt ki – egy férfi lelkileg kiürültnek érzi magát, ha már egy hete nem volt kocsmában. Arra, hogy ki miért jár kocsmába, a megkérdezettek negyven százaléka azt felelte, hogy a dumálgatás, a „gőz kieresztése” és a baráti légkör miatt. Csupán tíz százalékuk sorolta első helyre az italt – jelentette a Reuters 2001. november 11-én.

Colin Gill (1943-2014)
Gill Skóciában, Forfarban született 1943-ban. Tanulmányait a Leicesteri és a Hull Egyetemen végezte. 1973-ban feleségével és gyermekeivel Új-Zélandra költözött, ahol tudományos kutatásokat végzett az Új-Zélandi Húskutató Intézet számára. Gillnek a húsok mikrobiológiai biztonságával és eltarthatósági idejével kapcsolatos munkája Új-Zélandon nemzetközileg elismert volt, és 1990-ben a Kanadai Agriculture and Agri-Food Canada felvette kutatótudósnak, ahol a Lacombe kutatóállomáson dolgozott haláláig. Pályafutása során Gill több mint 250 tudományos publikációt és négy szabadalmat publikált. Munkásságának hatása nemzetközileg elismert volt, és rendszeresen konzultáltak vele külföldi kormányok, valamint a hazai és nemzetközi ipar. Gill munkásságát a Kanadai Konföderáció 125. évfordulója alkalmából kitűzött emlékéremmel (1994), az Agcellence-díjjal (1996), a Canadian Meat Council tudományos és technológiai díjával (1999) és a Golden Harvest Award for Excellence in Science díjával (2008) ismerték el.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Oroszország: a Meta szélsőséges szervezet

hét nov 28 , 2022
ShareTweetPinShareAz orosz igazságügyi minisztérium pénteken felvette a Facebook-tulajdonos Meta Platforms-ot a szélsőséges szervezetek nyilvántartásába – írja a Kommerszant. Egy orosz bíróság az év elején már kimondta, hogy a Meta „szélsőséges tevékenységben” vett részt. Moszkva a nyugati közösségi médiaplatformok elleni kampány részeként korlátozza a Facebookhoz és az Instagramhoz való hozzáférést — […]
Orosz Igazságügyi Minisztérium

És még ez is...