Technológiai cégek mindenáron digitalizálnának

A magyar vállalkozások digitális felzárkózását, korszerű technológiák és alkalmazások használatát sürgette több technológiai társaság.

A technológiai cégek egy bemutatón többek között az adatalapú vállalatműködés, a zöld megoldások, a világhálón keresztül egymással kommunikáló eszközök (IoT), és az emberi felügyeletet nem igénylő folyamatok jelentőségét emelték ki. Rab Gergely, a Dell Technologies tanácsadója hangsúlyozta, hogy a magyar vállalatok digitális lemaradása csökkent, de egy részük még mindig elzárkózik az újítások elől, és szakmai szinten felkészült cégek maradnak le digitális fejletlenség miatt. Magyarország versenykörnyezete nem független a világon bárhol felbukkanó fejlesztésektől, a gyártás kézi adminisztrációjának leépítésével például számos belföldi céget lehetetlenítettek el a nemzetközi versenytársak – tette hozzá. Tapasztalatai szerint a zöldmezős fejlesztések helyett Magyarországon még mindig évtizedek óta használt technológiákat zárkóztatnak föl a gyártók, a robotizáció mértéke legfeljebb tíz-húsz százalékkal nő évente. A szakértő úgy véli, hogy a negyedik generációs ipari technológiák, az ipar 4.0 alkalmazásához előbb az előző fejlettségi szintet kell elérni.

Tunkel Richárd, a REACH Solutions Kft. képviselője gyorsabb robotizációra ösztönözné a belföldi cégeket. Magyarországon robotok jórészt csupán a munkaerőhiány miatti kényszerből alkalmaznak a gyártásban, hiszen drágák és gyorsabban avulnak el, mint az emberi munkaerő tudása – tette hozzá. Véleménye szerint az ilyen beruházások elindítása még mindig erősen függ a várható megtérüléstől, ezért gyorsabb és nagyobb arányú technológiai fejlesztésekre biztatta a magyar gyártókat. (Nehezen érthető, hogy ha Magyarországon a robotok még drágák és gyorsabban avulnak el mint az emberi tudás, ráadásul még a megtérülésük is kérdéses, akkor miért nem racionális döntés az emberi munkaerő alkalmazása addig, amíg meg nem fordul ez a helyzet. A -szerk- megj.)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Peking a Huawei elleni szankciók eltörlésére szólította fel Washingtont

vas jún 30 , 2019
Azonnali hatállyal törölje el a kínai vállalatok, köztük a Huawei elleni szankciókat az Egyesült Államok, és törekedjen a kínai-amerikai kapcsolatok egészséges fejlődésére – jelentette ki Kao Feng a kínai kereskedelmi minisztérium szóvivője. A két ország közötti kereskedelmi háború hevében az Egyesült Államok nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva kizárta a Huawei kínai telekommunikációs […]
Huawei