Digitalizáció: Magyarország továbbra is elmarad az uniós átlagtól

A digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő 2017-es mutató (DESI) tanúsága szerint a 2016-os adatokhoz képest Magyarország javított digitális készségein, de továbbra is kevéssel elmarad az átlagos uniós szinttől. Magyarország uniós összehasonlításban idén a 21. helyen áll – közölte az Európai Bizottság.

Az összekapcsoltságot tekintve Magyarország előrelépéseket ért el az előző évhez képest mind a kínálat, mind a kereslet területén. Az NGA-lefedettség és -használat az uniós átlagon felüli. A 4G elérhetősége szintén magas, de a mobil széles sávú hozzáférések bevezetése még nem gyorsult fel. Megjegyezték, hogy az internetfelhasználók száma jelentősen nőtt, de a digitális készségek szintje továbbra is az európai átlag alatt marad. A magyar internethasználók az uniós átlagot is felülmúlva, különösen aktívak a közösségi hálókon, valamint a hírolvasás és a videotelefonálás területén, ugyanakkor kevésbé szívesen vállalkoznak online kereskedelmi műveletekre, például elektronikus bankolásra és vásárlásra.

A felmérés szerint a digitális technológiák használatát tekintve egyre több magyar vállalkozás használja a közösségi médiát, az e-számlázást, a felhőalapú szolgáltatásokat és az elektronikus kereskedelmet. Ennek ellenére az üzleti szektor nem használja ki más országokhoz hasonló mértékben a digitális technológia által nyújtott lehetőségeket, amiből kifolyólag Magyarország 2016-os 27. helyről a 24. helyre ugrott előre, de még is elmarad az uniós átlagtól. A digitális közszolgáltatások nyújtásának tekintetében a kisebb mértékű fejlesztések ellenére Magyarország a 27. helyet foglalja el az uniós listán, és minden tekintetben az uniós átlag alatt szerepel – olvasható a jelentésben.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Digitális élményközpontra költ Székesfehérvár

hét márc 6 , 2017
Digitális élményközpont létrehozását támogatja Székesfehérvár, a 225 millió forintos támogatás három évre biztosítja a fiataloknak az ingyenes hozzáférést a központ informatikai és technikai programjaihoz. A fiatalok digitális kompetenciájának fejlesztését szolgáló élményház a tervek szerint májusban nyílik. A fehérvári közgyűlés döntéséről beszámoló önkormányzati közlemény szerint a központ terveit az Informatikai, Távközlési […]
taps

Friss, ropogós