Strasbourg elmarasztalta a magyar hatóságokat egy mobilalkalmazás ügyében

A Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) javára döntött a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB), amely elsőfokú ítéletében kimondta, a magyar hatóságok jogsértő módon szabtak ki pénzbírságot a párt “Szavazz érvénytelenül!” mobiltelefonos alkalmazása miatt. Ítéletében az EJEB megállapította, hogy a magyar hatóságok megsértették az Emberi Jogok Európai Egyezményének a véleménynyilvánítás szabadságáról szóló 10-es cikkét, és ezért összesen 3330 euró (mintegy egymillió forint) kártérítést és perköltséget ítélt meg a felperesnek. Az ítélet egyelőre nem jogerős; az MKKP és a magyar állam is fellebbezhet.

Az ügy előzménye, hogy az MKKP a 2016. október 2-i kvótareferendum előtt arra buzdította a választópolgárokat, hogy szavazzanak érvénytelenül és a szavazólapjuk fényképét osszák meg az applikáció segítségével. A Nemzeti Választási Bizottság nyolcszázezer forintos bírságot szabott ki a szavazás titkosságának megsértésére hivatkozva, azonban ezt a Kúria később százezer forintra mérsékelte. A ügyben az Alkotmánybíróság elutasította a párt beadványát.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Tényleg eladósorba került a Telenor Magyarország

vas jan 28 , 2018
A Telenorhoz érdeklődés érkezett közép-kelet európai érdekeltségeinek megvásárlása iránt – közölte a norvég távközlési vállalat. A portfólió a magyar, a bolgár, a montenegrói és a szerb mobilszolgáltatásokat foglalja magában. A vállalat közleménye szerint a felkérés nélkül beérkezett ajánlat értékelése 2018 első negyedében befejeződik. A Telenor közép-kelet-európai vállalatai erős piaci pozícióval […]
dollár