Csaknem 400 ezer dollárért cserélt gazdát egy működő Apple I számítógép

Közvetítői díjjal együtt 375 ezer dollárért (103 millió forint) cserélt gazdát egy 1976-os, működő, elsőgenerációs Apple-számítógép a bostoni székhelyű RR Auctions árverésén.

Az Apple cég társalapítója, Steve Wozniak által tervezett Apple I gépet monitorral, billentyűzettel és minden egyéb kiegészítővel együtt vásárolta meg egy interneten licitáló “névtelen üzletember” – írja a BBC. A 2011-ben elhunyt Steve Jobs és Wozniak közös fejlesztése eredetileg egy 28-szor 36 centiméteres áramköri lap volt, amelyet saját kezűleg forraszthatták be az alkatrészeket az amatőr számítástechnikusok. Annak érdekében, hogy nagyobb közönséghez is eljusson a fejlesztés, Jobs kapcsolatba lépett Paul Terrell-lel, a kaliforniai Mountain View-ban működő The Byte Shop üzletlánc tulajdonosával, aki beleegyezett, hogy darabonként ötszáz dolláros áron megvásárol tőlük ötven gépet, de csak teljesen összeszerelt állapotban. Az Apple I lett tehát a világ első személyi számítógépe, amely nem igényelt semmilyen “utómunkálatot” a tulajdonosától, csupán egy monitort és egy billentyűzetet kellett hozzácsatlakoztatni. Jobs és Wozniak nagyjából kétszáz darabot gyártott le belőle, ám a legtöbbjük mára eltűnt, vagy kiselejtezték. A megmaradt példányok számát jelenleg 79-re becsülik, de közülük nagyjából csak 15 működőképes.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Mérföldkőhöz érkezik vasárnap a magyar e-sport

csü szept 27 , 2018
Vasárnap mérföldkőhöz érkezik a magyarországi e-sport: az új FIFA 19 játék megjelenésével szinte egy időben megrendezik az első hivatalos hazai versenyt, a K&H e-kupa FIFA 19 bajnokságot. Hodozsán Dániel, a verseny főszervezője elmondta, hogy az élklubok világszerte e-sport szakosztályt alapítanak, mert így kívánják meghódítani a fiatalokat. A rendezvénnyel kapcsolatban megjegyezte: […]
e-sport