Nagy az arcuk a svájciaknak, pedig nincs mire

svajci-bicskaA svájci ECDL Iroda 2015. augusztus 15-én napvilágot látott sajtóközleményéből az derül ki, hogy a svájci számítógép-használók nem csupán felülértékelik saját tudásukat, de általában véve gyengén is muzsikálnak: a gyakorlati feladatok során a maximális pontszámnak átlagosan kevesebb, mint a felét érték el. A svájciak döntő többsége messze túlértékeli saját tudását, s csak csupán néhányan szerényebbek a kelleténél. A legjobb teljesítményt szövegszerkesztésben mérték, ahol a felmérésben részt vevők a saját maguk által becsült eredmény mintegy kétharmadát produkálták. A leginkább túlbecsült terület pedig a táblázatkezelés volt: itt a valós gyakorlati tudás a felét sem igazolta vissza az előzetes becslésnek.

Magyarországon 1998 óta lehet ECDL bizonyítványt szerezni. A Neumann János Számítógép-tudományi Társaság (NJSZT), mint közhasznú szervezetként működő tudományos egyesület égisze alatt működő több száz akkreditált vizsgaközpontban ez idáig közel félmillióan kezdték meg az ECDL-t vagy jutottak el a bizonyítványig. Magyarország ezzel máig csaknem kétmillió Euróval járult hozzá a nemzetközi vizsgarendszer fenntartásához és fejlesztéséhez. Ami pedig a regisztrált vizsgázók számát illeti, szintén nem panaszkodhatunk: az Egyesült Királyság, Olaszország, Írország, Ausztria és Németország után hazánkban van a legtöbb ECDL-es. Az igazoltan digitális írástudók lakossághoz mért aránya tekintetében a hetedikek vagyunk, Málta, Írország, Ausztria, Ciprus, Dánia és Svédország után — olvasható az NJSZT oldalán.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Logitech: szabadulj fel az asztal uralma alól

pén szept 4 , 2015
A Logitech bemutatta az új K380 Multi-Device Bluetooth billentyűzetét és M535 Bluetooth egerét, amelyekkel a felhasználók bárhol, bármilyen eszközről dolgozhatnak. A gyártó szerint a billentyűzet kényelmes gépelést biztosít asztali számítógépen, okostelefonon és tableten egyaránt. A billentyűzet felismeri a kapcsolódott eszközöket és automatikusan hozzáigazítja a gyorsgombokat a támogatott funkciókhoz – ezzel […]

És még ez is...