Botrány! Lengyelországban áll a bál a Facebook miatt

facebookBotrány! A Facebook letiltotta az egyik lengyel nacionalista, szélsőjobbos és neoliberális ellenzéki tömörülés fiókját, mert gyűlölet keltett és a Covid-járvánnyal kapcsolatban terjesztettek marhaságokat.

„Mélységes egyet nem értését” fejezte ki a varsói kormányfői hivatal annak kapcsán, hogy a Facebook letiltotta a Konföderáció nevű lengyel ellenzéki tömörülés fiókját. A lengyel kormányfői hivatal honlapján közzétett nyilatkozat szerint a Facebook lépése korlátozza a Lengyelországban törvényesen működő tömörülés működési lehetőségeit a világhálón. A kormány és a politikai pártok képviselői közötti nézeteltérések „a közvitában kapnak hangot, és a demokratikus folyamat során a választók értékelik őket” – olvasható a nyilatkozatban. Azt, hogy a nemzetközi internetes portálok eltávolíthatják a közösségi médiából a parlamenti tömörülések honlapjait, a dokumentumban az alapvető állampolgári szabadságokat sértőnek és elfogadhatatlannak nevezik. Előzetes cenzúrának minősíti a hivatal nyilatkozata, hogy a Konföderáció teljes fiókját tiltották le, amiért „a tudományos ismereteknek ellentmondó információkat közölt”. A tömörülés egyébként rendszeresen bírálja a kormány járványügyi politikáját. A kormányfői hivatal dokumentumában rámutatnak továbbá: a Facebook monopolstátussal rendelkezik, ezért a céget „különös ellenőrzésnek kellene alávetni a pozíciójával történő esetleges visszaélés szempontjából”. Az internetes közösségi fiókok letiltását megnehezítő törvénytervezetet tavaly év elején már bemutatta az egyik kisebbik kormánykoalíciós párt, a Szolidáris Lengyelország, a projekt jelenleg társadalmi egyeztetés alatt áll.

A közösségi hírportál azzal indokolta a szélsőjobboldali és neoliberális kispártokból álló, a lengyel parlamentben  Konföderáció nevű tömörülés -amelynek 670 ezer követője volt- fiókjának eltávolítását, hogy hamis állításokat terjeszt az arcmaszkok által nyújtott védelemről, a koronavírus influenzához viszonyított halálozási arányáról és a vakcinák által biztosított immunitásról. Az oldal olyan tartalmakat is közölt, amelyek közvetlenül támadtak embereket fokozottan védett tulajdonságaik, köztük nemzeti származás és szexuális irányultság alapján.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Több hiányosságot is talált a GVH az online kereskedelemben a fogyasztói vélemények közlésénél

csü jan 6 , 2022
Több hiányosságot is talált a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hazai online kereskedelemben a fogyasztói vélemények megjelenítésénél, ezért ajánlásokat tett közzé a helyes gyakorlatok elterjedése érdekében. A GVH több hibát is feltárt. Egyebek mellett megemlítik, hogy csak kevés kereskedő osztja meg a weboldalán a fogyasztói értékelések összesítésének (pontszám vagy csillagozás) szempontjait, […]
webárúház

És még ez is...