Biztonság: mi jöhet még? V.

virusAz ESET kutatói az előző évekhez hasonlóan elkészítették éves, a számítógépek elleni várható támadásokról szóló elemzésüket. Idén a tavalyi veszélyek mellett fokozódni fognak a célzott támadások, a fizetési rendszerekre és a dolgok internetéhez kapcsolódó támadások is.

„Technikai szempontból a legérdekesebb része a VirLock vírusnak, hogy polimorf, azaz új testet tud ölteni a fájlok megfertőzéséhez és mindannyiszor megváltoztatja alakját, akkor, ha valaki megnyitja. Sőt az elemzés során az is kiderült, hogy több szintű titkosításra is képes, ami arra utal, hogy a malware szerzője nagyon is ért a kódoláshoz” – mondta Robert Lipovsky, az ESET malware kutatója. Emellett az Android platform is további “kiemelt figyelemre” számíthat a vírusírók részéről. A mobilos kártevők száma évről évre folyamatosan és meredeken emelkedik köszönhetően az Android rendszer széleskörű elterjedtségének. A kártevők azonban nem csak számszerűleg, hanem technikailag is folyamatosan fejlődnek. Emlékezetes lehet például, hogy korábban a ransomwarek két nagyobb klasszikus csoportját tudtuk megkülönböztetni: léteztek a képernyőzárolók és külön a fájltitkosítók. Azonban tavaly például már e kettő tulajdonság egy hibridje is felfedezhető volt, ilyen vírus volt például az ESET által tavaly év elején felfedezett Android/Simplocker. Ez a fájlokat már nem csak elkódolta, hanem emellett a képernyőt is zárolta egy a zsarolást tartalmazó üzenettel.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Áll a Magyar Telekom levelezőszolgáltatása

szo jan 17 , 2015
Várhatóan szombat éjszakára áll helyre a Magyar Telekom t-emailes levelezőszolgáltatása, amely mintegy 300 ezer ügyfelet érintően péntek reggel óta akadozik – közölte a távközlési vállalat az MTI megkeresésére. A Magyar Telekom mobilelőfizetőknek nyújtott t-email postafiókos levelezőszolgáltatása péntek reggel óta akadozik, esetenként elérhetetlen. A társaság kommunikációs igazgatósága ezzel kapcsolatban azt a […]
e-mail

Friss, ropogós