Az MNB megbírságolta a Union Biztosítót

Magyar Nemzeti BankAz MNB 15 millió forintos felügyeleti bírságot szabott ki az Union Biztosítóra, mivel a társaság nem teljeskörűen teljesítette a korábbi vizsgálatában előírtakat. A felügyelet mások mellett a biztosító it-rendszere kapcsán tárt fel ismételten hiányosságokat.

Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magába foglaló – utóvizsgálatot végzett az UNION Vienna Insurance Group Biztosító Zrt.-nél (Union Biztosító), azt tekintette át, hogy a társaság teljesítette-e a felügyelet korábbi átfogó vizsgálatát lezáró 2021. júniusi határozatában előírtakat. A felügyelő hatóság megállapította, hogy a biztosító a határozatban foglalt kötelezettségeket többségükben teljesítette. Feltárta ugyanakkor, hogy a biztosító informatikai adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszere az utóvizsgálat által ellenőrzött időszakban sem támogatta maradéktalanul a jogszabályszerű működést.

Az Union Biztosító emiatt a befektetési egységekhez kötött (unit-linked) életbiztosításoknál a szerződés megszűnésekor (visszavásárláskor) nem tájékoztatta ügyfeleit a visszavásárlásnál levont költségekről. Az MNB az ismételten feltárt jogsértések miatt 15 millió forint felügyeleti bírságot rótt ki az Union Biztosítóra, s idén november 30-i, illetve 2024. január 31-i határidővel kötelezte arra, hogy – dokumentumokkal alátámasztva – írásban számoljon be azok kijavításáról. A bírságösszeg mértékénél enyhítő körülménynek minősült, hogy az Union Biztosító már a felügyeleti utóvizsgálat során több – az it-területet is érintő – fejlesztést is végrehajtott vagy megkezdett – közölte a jegybank.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Putyin tanulékony: Oroszországból is kiutálják a CEU-t

sze okt 18 , 2023
Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánították a Soros György alapította Közép-európai Egyetemet (CEU). Az főügyészség indoklása szerint az orosz hatóság főügyészség a hozzá beérkezett anyagok tanulmányozása alapján úgy határozott, hogy az úgynevezett oktatási célú nemkormányzati szervezet, a Central European University (Ausztria) tevékenységét Oroszországban nemkívánatosnak nyilvánítja. A főügyészség szerint a CEU hivatalosan deklarált céljai között […]
CEU - Közép-európai Egyetem

És még ez is...