Kivonul Romániából a Hellenic Telecommunications Organisati

Telekom RomaniaKivonul Romániából a Hellenic Telecommunications Organisation (OTE) – írja az economedia.ro a Bloombergre hivatkozva.

A görög távközlési vállalat egy romániai céggel, a Quantum Project Grouppal memorandumot írt alá a Telekom Romania Mobile adás-vételéről. Adrian Tomsa a Quantum Project Group tulajdonosa. Tomasa egy másik cégen keresztül több kereskedelemi televíziót (Prima TV, Look, Agro TV, Profit TV) működtet. A Telekom Romania Mobile a negyedik legnagyobb romániai távközlési vállalat. A legnagyobb az Orange Románia, amelyet a leggazdagabb erdélyi magyar, Teszári Zoltán többségi tulajdonában levő RCS&RDS követ. Harmadik a Vodafone.

Tavaly a csaknem 800 munkavállalót foglalkoztató vállalat árbevétele 1,378 milliárd lej (105,4 milliárd forint) volt. Piaci források szerint korábban a Vodafone is érdeklődött a Telekom Romania Mobile iránt. Karalampos Mazarakisz, a vállalat vezérigazgatója azonban cáfolta, hogy konkrét lépésekre sor került volna.

A Telekom Romania Mobile-t eredetileg Cosmorom néven indította 1999-ben a Romtelecom, amelynek többségi tulajdonosa az OTE volt, mielőtt 2000 áprilisában üzembe helyezte volna. A korábban állami távközlési vállalatként működő OTE 2009 óta a Deutsche Telekom többségi tulajdona. Ha az OTE kilépne a román piacról, az azt jelenti, hogy csak a görög piaca maradna, miután korábban Albániában és Bulgáriában értékesítette tevékenységét. Az üzemeltető több mint tíz éve eladta bolgár egységét a Telenornak, amelyet aztán 2018-ban eladtak a PFF befektetési cégnek, ma pedig Yettel néven üzemel. Az OTE ezt követően 2019-ben eladta részesedését a Telekom Albániában, amely a Vivacom tulajdonosa, Spas Roussev tulajdona; ma a vállalat One Albánia néven működik, és a 4iG tulajdonában van. Az OTE 2021-ben választotta szét a mobil-, illetve a vezetékes telefonos üzletágat, utóbbit, Telekom Romania Communications néven eladta az Orange Romaniának. Az Orange 295,6 millió eurót (112,4 milliárd forint) fizetett a vállalatért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Digitális a jövő agráriuma

vas nov 26 , 2023
ShareTweetPinShareNagy szükség van az olyan új ötletekre, forradalmi módszerekre, a legújabb technológiák hazai viszonyokra történő adaptálására, amelyek itt, a Kárpát-medencében gazdálkodók számára is használható, gyakorlati megoldást kínálnak — jelentette ki Feldman Zsolt. „A jövő agráriuma” címmel tartott konferencián az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a kooperáció fontosságáról beszélve úgy […]
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára

És még ez is...