Távközlési tornyokba tett tőkét a PortfoLion

mobiltelefon-torony antennaA tőkealapkezelő PortfoLion Capital Partners, fennállásának első digitális infrastruktúra befektetését zárta.

Az adótornyok üzemeltetése és fejlesztése forrásigényes, ezért a digitális infrastruktúra kiszervezése népszerű stratégia lett. Ez a folyamat a tengerentúlon és több európai országban végbement, köztük Magyarországon, 2019-ben a Vodafone, 2020-ban a Telenor is végrehajtotta ezt az átszervezést. A tájékoztatás szerint a nyugat-balkáni régióban egy nemzetközi konzorcium részvételével megy végbe a változás. A konzorciumot a nemrég a General Atlantic által felvásárolt, infrastruktúra befektetésekre szakosodott tőkealapkezelő, az Actis vezeti és olyan globális szereplők vesznek részt benne, mint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank, a Silk Road Fund és a Blue Sea Capital a Világbank Csoporthoz tartozó International Finance Corporation.

Kelet-Közép-Európa és a Nyugat-Balkán régió toronypiacának jelentős növekedése várható a következő években, amelyet a mobiladat-forgalom exponenciális növekedése, az új technológiák, mint a 5G és a 6G bevezetése, valamint a mobil kapacitás és lefedettség megváltozó követelményei hajtanak. A független toronyvállalatok jelentős szerepet játszanak a folyamatosan növekvő adatforgalmi igények kielégítésében és az általános gazdasági fejlődésben, azzal, hogy hatékonyan működtetik, fejlesztik, bővítik és megosztják a digitális infrastruktúrát. A Telekom Szerbia több mint 1800 tornyának független cégbe szervezésével és értékesítésével egy új szolgáltató jön létre, amely Szerbiában ezer, Bosznia-Hercegovinában körülbelül hétszáz, Montenegróban körülbelül száz torony üzemeltetéséért és a hálózat továbbfejlesztéséért lesz felelős.

A tranzakciót magyar részről a PortfoLion magántőke-ágazata hajtotta végre, ez az első projektje a nyugat-balkáni régióban. Nieder Jenő vezérigazgató-helyettes a közleményben elmondta: a Balkán lehet a következő évek egyik legizgalmasabb célpontja az európai magántőke befektetések számára. Helyismerettel rendelkező szereplőként szeretnék felhasználni a tapasztalatukat, hogy támogassák a régió további fejlődését — jelentette ki Nieder.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Kiherélt jogszabályt fogadott el az EP

csü febr 29 , 2024
ShareTweetPinShareAz Európai Parlament (EP) elfogadta azt a jogszabályt, amely biztosítja, hogy megalapozatlan vádakkal ne lehessen perbe fogni és elhallgattatni kritikát megfogalmazó újságírókat, aktivistákat, jogvédőket, tudósokat és szervezeteket. Az 546 szavazattal, 47 ellenében és 31 tartózkodás mellett kedden jóváhagyott jogszabály uniós védelmet biztosít a megalapozatlan és visszaélésszerű perekkel szemben a közérdekű […]
Europai Parlament

És még ez is...