Az ABN Amro egymillió dollárt fektet be a Philosba

Escape from AlcatrazA holland ABN Amro egymillió dollár tőkét fektetett be a számítógépes- és videojátékokat, valamint multimédiás ismeretterjesztő szoftvereket fejlesztő magyar cégbe, a Philos Entertainment Rt.-be – közölte a két társaság.

Vámosi Zsolt, a Philos vezérigazgatója közölte: az rt. jogelődje, a Philos Laboratories 1995-ben alakult, s 1997 óta foglalkozik számítógépes játékok fejlesztésével. A Philos Laboratories két magyar magánszemély, Vámosi és Zámbó Viktor, a Philos Entertainment jelenlegi stratégiai igazgatójának tulajdonában volt, akik most együttesen többségi részesedéssel rendelkeznek az új részvénytársaságban. A fennmaradó tulajdoni hányad az ABN Amro-é.

A Philos Entertainment hatvan alkalmazottal dolgozik, s eddigi legsikeresebb játéka az azték és maja kultúra idején játszódó Theocracy. A játék forgalmazási jogával rendelkező francia székhelyű UBI Soft multinacionális vállalat az idei év első félévében világszerte ötvenezret adott el a Theocracy-ból. Vámosi úgy vélte, hogy a következő tizennégy hónapban még legkevesebb ugyanennyit adnak el a játékból, s a százezres szám már jelentős sikernek mondható.

A befektetéssel kapcsolatban Tánczos Péter, aki az ABN Amro magyarországi kockázati tőke befektetési tanácsadó cégének, az ABN Amro Capital (Hungary) Kft. befektetési igazgatója, elmondta: a befektetés tőkeemeléssel zajlott le, s a pénzt elsősorban technológiai fejlesztésre, például a 3D-s grafikai rendszer, valamint egy mozgásérzékelő eszköz, a motion capture megvásárlására költi a társaság.

Az igazgató kifejtette: magas kockázatú befektetésről van szó, ezért három-négy év múlva legalább 30-50 százalékos hozammal szeretnének kiszállni a társaságból. Hozzátette: reményeik szerint a hozam ennél lényegesen nagyobb is lehet, ám kérdés, hogy a társaság miképpen tudja kihasználni az egyébként dinamikusan növekvő piac lehetőségeit.

Vámosi a jövőről elmondta, hogy a Philos Entertainment árbevétele a tervek szerint 2002-ben már több millió dollár lesz. Az árbevétel növekedésében jelentős szerepet szánnak a már 3D-s kameramozgású, különböző börtönökben játszódó valós idejű játéknak, az Alcatraz-nak, amely várhatóan a jövő év harmadik negyedévében kerül piacra. Az Alcatraz-t a magyar felhasználók ingyen kapják meg, mivel a Philos Entertainment az itteni forgalmazás jogát nem adja el.

A közelmúltban, 2003. február 6-án hozott ítéletében a fővárosi II. és III. kerületi bíróság Magyarországon először marasztalt el a szerzői és szomszédos jogok megsértése miatt egy vállalkozást, illetve annak vezetőjét. Vámosi Zsolt, a Philos Laboratories Szoftverfejlesztő Kft. ügyvezetője nem jogerősen egyéves letöltendő szabadságvesztést kapott. Vámosi állítja, hogy megfizette a hamis szoftverekkel okozott kárt, a szoftverrendőrségnek (éerts? BSA) bűnbakra volt szüksége, ezért „önfelszabadítási mozgalmat” indított az interneten.

BSA börtönnapló (ismeretlen szerző műve)

1. hét – Hétfő Bevittek az előzetesbe. Van itt néhány nagydarab tetovált rab. Főleg gyilkosok és rablógyilkosok. Elmondtam, hogy nálam találtak egy másolt CorelDraw-t. Elsápadtak, majd tisztelettel arrébb húzódtak. Az egyik felajánlotta, hogy szívesen kitisztítja majd a cipőmet, ha igényt tartok rá. Talán nem lesz itt annyira rossz.

Kedd
Beszélgettem a cellatársaimmal. Az egyik gyilkos elmondta, hogy 5 evet is kaphat, de lehet, hogy 3 év múlva szabadon engedik, mert hirtelen felindulásból ölt. A másik ittasan elütött egy asszonyt, három evet kaphat, de lehet, hogy két év múlva elengedik, mert a nő szabálytalanul közlekedett. Mondtam, hogy a másolt CorelDraw miatt nyolc evet is kaphatok, de lehet, hogy leviszik hét évre, mert a saját gyári példányomról készített biztonsági másolat volt.

Szerda
Ma kihallgattak a rendőrök. Azt mondtak, bizonyítsam be az eredeti CD-vel hogy a Corel az enyém volt. Mondtam hogy a Corel 2, amit nálam találtak, csak floppylemezeken jelent meg, ezért is másoltam CD-re. Azt mondtak, ne próbáljak trükközni, Ők okos rendőrök, „mink to-vább-kép-zé-sen is vótunk” (így mondták) és tudják, hogy minden program CD-n jelenik meg. Végem van.

Csütörtök
Kínozni kezdtek! Behoztak egy számítógépet, a hóhér a szemem láttára leszedte róla a Linuxot, és felrakta rá a Windowst!

Péntek
Tovább kínoznak! Arra kényszerítettek, hogy Windows 95-öt telepítsek! 3,5-ös diszkekről!

2. hét – Hétfő
Miután látták, hogy nem török meg, magánzárkába tettek. Nem én vagyok a zárka első lakója. Van itt egy falhoz láncolt csontváz, a kezében néhány Polimer kazettával. Manic Miner, Jetpac, The Hobbit, ilyesmik vannak ceruzával ráírva. A falra valaki körömmel néhány Photoshop serial numbert kapart. Az utolsót már nem tudta befejezni… Ma éjszaka megjelent a csontváz szelleme. Dömötör Flatline a neve. ZX Spectrumos kazettákat másolt dupla kazettás magnón, ezért zártak el, aztán itt felejtették és éhen halt. Azóta itt kísért.

Kedd
Bejött az ügyvédem. Azt mondta, a szerzői és a szomszédos jogok megsértésével vádolnak. Megkért, áruljam el neki, mit szereztem a szomszédomtól, és mivel sértettem meg a jogait. Nem tudom, hogy az ügyvéd mennyire felkészült a témában, de rossz előérzetem van.

Szerda
Elkészült a szakértői jelentés. Egymillió forintos anyagi kárt okoztam a másolt programok szekrényben való tárolásával, további kétmillió forintos erkölcsi kárt, pedig azzal, hogy ezeket a gondos munkával készített programokat csúnya, összefirkált CD-ken tartottam. A szakértő szerint a lopott könyvelőprogrammal akar a maffiának is könyvelhettem. Ha nem tudom bebizonyítani, hogy ezt nem tettem, leültetnek. Hogy lehet bebizonyítani, hogy valamit az ember nem tett meg?

Csütörtök
Olvasgatom tovább a szakértői jelentést. Az Adobe Acrobat readert 15 ezer forintos kárként sorolta be. Ez egy ingyenes program, de a szakértő odaírta mellé, hogy ha nem az lenne, szerinte én akkor is elloptam volna, ezért tüntette fel kárként. A szakértő talált néhány bitet a winchesteremen, ami őt távolról a Windows Notepad utolsó néhány bájtjára emlékeztette. Azt írta ez alapján biztos, hogy loptam a Notepad-ot is, a Windows-t is, és ha magamnak loptam, akkor biztos másoknak is, ezért a kár mintegy ötvenmillió forint. Egy freeware játékot álcázott szövegszerkesztőnek minősített, mert hosszas munka után rájött, hogy a toplistába be tudja gépelni a nevét.

Péntek
Kopogást hallottam a zárka falán. Rájöttem, hogy valaki a Linux kernel bináris kódját kopogja. Válaszoltam neki, és most hexában kopogva beszélgetünk. Ő is CD-k miatt ül. Smiley-kat hogyan lehet hexadecimálisan kódolni? Egyre többen szállnak be a kopogós levelezésbe. Most már levelezési listaként kopogunk. Dömötör lett a mailer daemon.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szoftveripar: számít a méret

sze dec 18 , 2002
ShareTweetPinShareA tudásalapú ipar létrehozása fontos prioritást képez a kormányzat gazdasági stratégiájában. Felismerve ennek jelentőségét, tizenkét magyar szoftverfejlesztő cég – a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére és aktív támogatásával – egy exportszolgáltatásra irányuló közös szervezete hozott létre. A 24 millió forint törzstőkével létrehozott szervezet, amely a HSA […]
Szoftver, prompt

És még ez is...