Szoftveripar: számít a méret

A tudásalapú ipar létrehozása fontos prioritást képez a kormányzat gazdasági stratégiájában. Felismerve ennek jelentőségét, tizenkét magyar szoftverfejlesztő cég – a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság, valamint az Amerikai Kereskedelmi Kamara kezdeményezésére és aktív támogatásával – egy exportszolgáltatásra irányuló közös szervezete hozott létre.

A 24 millió forint törzstőkével létrehozott szervezet, amely a HSA Magyar Szoftverfejlesztő Kft. nevet viseli, tulajdonosaitól azt a feladatot kapta, hogy készítse el a cégek egységes export szolgáltatási arculatát (metodika, projekt management, minőségellenőrzés, szerződéses feltételrendszer, és így tovább) és ezen arculat birtokában vezesse be a cégkollektívát a globális szoftverexport-iparba.

A globális szoftverexport-ipar jelenleg elsősorban Indiában, Írországban és Izraelben rendelkezik erőforrásokkal, de egyre nagyobb hangsúlyt kap Kína, a Fülöp Szigetek, Oroszország és néhány Közép-Kelet-Európai ország is.

Előzetes elemzések szerint a hazai szoftverfejlesztő kapacitások, mind szolgáltatásaik minőségét, mind szolgáltatásaik árszínvonalát tekintve versenyképesnek tekinthetők és a HSA Kft. és a majd ennek mintájára szerveződő magyarországi export orientált szoftverfejlesztő klaszterek által termelt árbevétel négy-hat éven belül elérheti az évi egymilliárd dollárt.

A klaszterek létrehozása, vagyis kis és közepes vállalatok összefogása azért szükséges, mert a globális szoftveripar elsősorban nagyobb létszámú cégek számára jelent üzleti lehetőséget. A HSA-ban tömörült cégek együttes szoftver fejlesztő kapacitása jelenleg
meghaladja a hétszázát főt és a további várható belépő cégekkel együtt jövő év közepére várhatóan eléri az ezret.

A HSA létrehozása kapcsán kiemelt szempontként fogalmazódott meg a hátrányos helyzetű rétegek bekapcsolása az informatikai munkafolyamatokba. Olyan üzleti modell került kidolgozásra, ami, figyelembe véve a hátrányos helyzetű rétegeknek (például a roma kisebbségnek) nyújtott normatív támogatást, nemzetközileg versenyképes kapacitásokat képes létrehozni olyan kompetenciákban, mint például adatbevitel vagy az animáció.

Figyelembe véve, hogy hazánk már tagja a NATO-nak és rövidesen tagja lesz az Európai Uniónak, az exportüzlet-szerzési lehetőségek (és ezt a megállapítást már a HSA eddigi tárgyalásai is alátámasztják) meglehetősen biztatóak.

Az export orientáltság céljából létrehozott kapacitás koncentráció és minőségi szemlélet természetesen a hazai informatikai fejlesztési projektek számára is hasznos lehet: elsősorban a nagyobb alkalmazási projektekben eredményezhet jobb hatásfokot és csökkentheti a megrendelők kockázatát.

A HSA KFT szervezői várják mindazon cégek és szervezetek csatlakozását, akik a HSA céljaival egyetértenek és a HSA által definiált etikai kódexben foglaltakat hajlandóak elfogadni.

A HSA Kft.-t alapító cégek

 • AAM
 • Duna Elektronika
 • Eurotrend
 • Eurotronik
 • FreeSoft
 • Interface
 • ITConsult-Pro
 • Montana
 • Pressmen
 • Simpletech
 • Unitis
 • VTSoft

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

A szektor-semleges crm a nyerő

csü jún 26 , 2003
A rEVOLUTION Software Kft. ügyfélkörét alkotó, crm szoftvert használó cégek 68 százaléka mikrovállalkozás, míg 32 százalékuk a közép- és kisvállalati (kkv) kategóriába tartozik. A mikrovállalatok 54 százaléka az alapszoftvert, 46 százaléka pedig valamilyen egyéb funkcióval bővített megoldást használ. Ugyanez az arány kkv-k esetében 38, illetve 62 százalék, tehát mindkét szegmensben a […]

És még ez is...