Afrikai bűnszervezet garázdálkodott Magyarországon

pénzmosásPénzmosás és csalás miatt emelt vádat a Pécsi Járási Ügyészség egy nigériai férfi és felesége ellen.

A Baranya Vármegyei Főügyészség a közleményében azt írta, hogy a 38 éves nigériai állampolgárságú férfi és 43 éves felesége 2021-ben csatlakoztak egy Afrikából irányított, internetes csalásokra szakosodott bűnszervezethez. A bűnbanda tagjai interneten keresztül vették fel a kapcsolatot a megtévesztett sértettekkel, egyebek mellett szerelmi, illetve párkapcsolat ígéretével a bizalmukba férkőztek, majd pénz átutalására bírták rá őket. A bankszámlákat kifejezetten erre a tevékenységre felkért személyekkel nyittatták meg, akik a számlára érkezett pénzt utasításra, ellenszolgáltatás fejében felvették, majd eljuttatták a csalóknak. A házaspár a bűnszervezet többi tagjával internetes alkalmazásokon keresztül tartotta a kapcsolatot, vállalva, hogy bankszámlák nyitására jutalékért újabb és újabb embereket szerveznek be.

Az ügy harmadik vádlottja is ezt a szerepet töltötte be: egy fővárosi hajléktalan nő 2021-ben három pénzintézetnél is számlát nyitott, megadta a házaspár számára nemzetközi pénzküldemény fogadásához személyes adatait, a felvett összegek után cserébe, tételenként öt-ötezer forintot kapott a nigériai férfi feleségétől. Az egyik alkalommal a házaspár interneten keresztül lépett kapcsolatba egy nővel, akinek bizalmába férkőztek. Azt hazudták neki, hogy nagy értékű csomagot küldtek számára, amit viszont csak a „behozatali vám” – több mint 350 ezer forint – megfizetésével tud átvenni. A sértett a megjelölt összeget a harmadik vádlott egyik bankszámlájára utalta. A vád szerint a férfi és a két nő közreműködésével tizennyolc sértettől több mint húszmillió forintot csalt ki a bűnszervezet 2021-ben. A Pécsi Járási Ügyészség mindhárom vádlottat jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett pénzmosás bűntettével, a házaspár tagjait csalással is vádolja.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Chippiac: 15 hónap után először nőttek az eladások

pén jan 12 , 2024
ShareTweetPinShareA globális chipeladások 15 hónap folyamatos csökkenés után először nőttek tavaly novemberben éves szinten. A világ vezető nemzetközi gyártóit tömörítő szervezet, a Semiconductor Industry Association (SIA) honlapjára felkerült adatok szerint a félvezetőipar globális értékesítése novemberben 47,98 milliárd dollár volt, ami 5,3 százalékos emelkedés 2022 novemberéhez képest, míg havi összevetésben a […]
chip

És még ez is...