Husqvarna: a kerti munkákban is gyorsan terjed majd a robotika

Volonics Zoltán, HusqvarnaBár Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása, a robotfűnyírók száma a következő években jelentősen bővülhet.

Az elektromos kerti készülékeket gyártó svéd cégcsoport, a Husqvarna felmérése szerint a kertes házban lakó magyarok többsége maga végzi a kertimunkát – mindössze hét százalékuk veszi igénybe bizonyos esetekben szakember segítségét -, és bár 63 százalékuk szívesen kipróbálna egy robotfűnyírót, az eszköz elterjedtsége ma még elmarad a nyugat-európai országokétól. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezettek a kerti munkák közül a gyomlálást, a fűnyírást és a metszést szeretik a legkevésbé.

Volonics Zoltán, a Husqvarna értékesítési vezetője elmondta, hogy Magyarországon még nagyon új a robotika kerti alkalmazása; van egyfajta bizalmatlanság is a robotok iránt. Ezt nagyrészt az okozza, hogy sokan az olcsóbb megoldásokat választják, amelyeket nehéz beprogramozni, mert nem jár hozzájuk szakértői támogatás. A Husqvarna tavaly az országban több mint kétezer robotfűnyírót adott el, amelyekhez garantálta a szakértők segítségét. Példaként említették, hogy csak a terep felmérését követően ajánlanak modellt a felhasználóknak és segítenek a készülék pontos beprogramozásában.

Volonics arra is kitért, hogy nagyon eltérő a robotfűnyírók iránti igény az egyes országokban. Ugyan világszerte mintegy kétmillió kertben használják a modelleket, a robotfűnyírók piaca ma nagyrészt a nyugat-európai és észak-európai fogyasztói szegmensre koncentrálódik, Svédország és Németország például abszolút vezető ebben. A szakember szerint a robotfűnyírók egyre elérhetőbbek és elterjedtebbek lesznek, ezért sok fejlesztés és innováció születik majd a kerti robotikában.

A Husqvarna 1689-ben alapított professzionális erdészeti, park- és kertgondozási termékeket kínáló svéd vállalat, amely világszerte negyven országban jelen van. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a Husqvarna Magyarország Kft. árbevétele tavaly meghaladta a 14 milliárd forintot, a 2021-ben elért 11,01 milliárd forint után. A cég 2022-ben 671,34 millió forint nyereséggel zárt, egy évvel korábban 441,94 millió forint volt az adózott eredménye.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Sérülések utáni lebontófolyamatok új formáját fedeztek fel

hét jún 26 , 2023
Sérülések, neurodegeneratív betegségek, stroke vagy fertőzések után szükségessé váló lebontó folyamatok új formáját fedezték fel az idegrendszerben az ELKH Szegedi Biológiai Kutatóközpont (SZBK) kutatói. A közlemény szerint az agyunk állandó változásban van, nemcsak a kognitív folyamatok terén, hanem fizikálisan is, amely során folyamatosan épülnek és bontódnak fontos alkotóelemek. Rendellenes körülmények […]
agy

És még ez is...