A szülői példamutatás fontos

Tibenszky Móni LisaJó példával kell elöl járniuk a szülőknek a gyermekek tudatos és biztonságos internethasználata érdekében — állítja Kis Norbert.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) programvezetője a Mobil a családom? elnevezésű kampány sajtótájékoztatóján közölte, a hatóság júniusban indította el kampányát. Ennek célja, hogy tanácsokkal lássa el a családokat a gyermekek online biztonsága érdekében. A nyár folyamán újabb tanácsok jelennek meg az NMHH honlapján. A tanácsok az internetes jogok, az online zaklatás, az adathalászat vagy éppen a videojáték-függőség témájában segítik eligazodni a családokat. A cél, hogy egyensúlyba kerüljön a mobileszközök online világa és a családi élet.

A mobileszközök világa egyre inkább eluralja az otthonokat, ezért „veszélybe került a családi idő”, amit a szülők és gyermekek egymásra fordítanak. Kis szerint az NMHH elsősorban szabályozó hatóság, de érzi a növekvő társadalmi felelősséget. Elmondása szerint nem egyszeri akcióról van szó, hanem folyamatosan igyekeznek napirenden tartani a témát. „Ha többet beszélünk ezekről a kérdésekről, a szülők felelősségéről, akkor kicsit nagyobb eséllyel járulunk hozzá ahhoz, hogy digitális egészség legyen a családokban, médiatudatosan éljük a mindennapokat” – magyarázta Kis.

Somogyi Ákos szerint a közösségi médiában a gyerekek negyedének, valamint a szülők felének adatlapja teljesen nyilvános. A bárki számára elérhető adatok kiszolgáltatottá teszi őket. A kiszolgáltatottság csökkentése és a biztonság fokozása érdekében elengedhetetlen, hogy a szülők tisztában legyenek a digitális világban lévő jogaikkal. Somogyi fontosnak nevezte, hogy a képeket, videókat körültekintően osszák meg az emberek, kiváltképp, ha gyermekekről van szó. A jelszavakat senki ne mentse el, ne ossza meg másokkal, és időnként változtassa meg. Mindig jusson eszünkbe a tartalmak megosztása előtt, hogy „az internet nem felejt” — — figyelmeztetett az NMHH gyermekvédelmi főosztályvezetője.

Tibenszky Móni Lisa, a KidsOasis utazó nagykövete, a Felelős Szülők Iskolája alapító ügyvezetője, a Beszélgetőkúra kávéházi beszélgetősorozat háziasszonya kiemelte: a digitális kultúra a mindennapi élet része, ami soha nem látott lehetőségeket hozott, ezért nem szabad „démonizálni”, vagy „tabusítani” azt. Egyre alacsonyabb életkorban jelenik meg az okoseszköz a gyermekek életében – folytatta a közgazdasági területen végzett újságíróként is dolgozó, marketing-kommunikációs szakember -, szülőként ezért az egyik legfontosabb feladat, hogy „beszélgessünk az online térben megélt tapasztalatokról.” A Da Vinci TV oktatási szakértője szerint: a szülőknek meg kell mutatniuk a gyerekeiknek azt az offline világot, amiben ők szocializálódtak, de egyúttal be is kell lépniük a digitális világba, amibe a gyermekek beleszülettek.

Balatoni Monika, az NMHH szakértője szintén a szülők felelősségére hívta fel a figyelmet. Kiemelte, hogy a felnőtteknek is képezniük kell magukat, mert csak arról tudnak beszélni a gyerekekkel, amit maguk is átlátnak, értenek. Ismertetése szerint a Medián 2022-es felméréséből kiderült, hogy a 12-20 éves fiatalok több mint 66 százaléka átélt már valamilyen zaklatást. Az adatok szerint egyre inkább háttérbe szorul a testi sértés. Ezzel szemben sajnos a szexuális bántalmazások és zaklatások száma évről évre hatványozottan nő – tette hozzá Balatoni. Megjegyezte, ha megváltozik a gyerek viselkedése, gondolniuk kell a szülőknek arra, hogy a gyerek esetleg online zaklatás áldozata lehet.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Meglepő a Sony új házimozi-rendszere

szo júl 8 , 2023
A Sony kitörő örömmel, mámoros ajakkal jelentette be a HT-AX7 elnevezésű új, hordozható házimozi rendszerét. A három hangszóróból álló rendszer egyszerű elhelyezésével nemcsak a nappaliban, hanem a hálószobában, az erkélyen vagy a legkülönbözőbb terekben is élvezhető a hangélmény. Filmes hangzás, szó szerint mindenhol… Könnyű elmerülni a térhatású hangzás élményében a […]
Sony HT-AX7 hordozható házimozirendszer

És még ez is...