A Morgan Stanley jó: diákokat, női vezetőket és roma fiatalokat támogat

Morgan StanleyA Morgan Stanley munkatársai pályakezdőket, tehetséges roma fiatalokat és női vezetőket is támogatnak.

A „giving back” a Morgan Stanley egyik alapértéke, vagyis az, hogy a munkatársak igyekeznek vissza is adni – például tudásukból, tapasztalatukból – annak a közösségnek, amelynek részei. Ennek egyik eszköze a mentorálás: a bank alkalmazottai számos program keretében támogatnak fiatalabb vagy kevésbé tapasztalt szakembereket, diákokat, pályakezdőket.

Találkozás a példaképekkel, sikeres női informatikusokkal

Ilyen kezdeményezés a Smartiz is, amelyet a Morgan Stanley a Nők a Tudománnyal Egyesülettel (NATE) közösen hívott életre 2018-ban. A Smartiz egy ingyenes fejlesztő és oktató program, amely tizedik évfolyamos lányoknak szól, és elsősorban a matematika, valamint a digitális készségek, programozási alaptudás fejlesztését célozza korszerű pedagógiai módszerekkel. A heti rendszerességű, szakkör jellegű, ingyenes foglalkozássorozat a teljes tanéven átível, és az eddigi öt évfolyamában már több mint száz lány vett részt.

A program fontos része a matematikai és programozási foglalkozások, valamint a készségfejlesztés mellett a lányok mentorálása is. A legtöbb résztvevő kiemelten pozitívan értékeli a Smartiznak ezt az részét, sokan számolnak be róla, milyen nagy hatással volt rájuk, hogy megismerkedhettek az informatikai pályán karriert befutó nőkkel, meghallgathatták tanácsaikat, tanulhattak tapasztalatikból. Az idén ősszel induló tanévben még több személyes elemmel bővül a program, több lehetőség lesz például a lányoknak és a mentoroknak elmélyíteni a kapcsolatukat. Mindeközben a foglalkozások zöme továbbra is online zajlik majd, így az egész országból várják a középiskolásokat.

„Célunk, hogy nemtől függetlenül minden érdeklődő gyerek kibontakoztathassa a tehetségét a természettudományos, műszaki, informatikai, matematikai (STEM) területeken, amelyek gyakran még ma is inkább «férfias» pályaként élnek a köztudatban – mondta el Mátyás-Kollár Gabriella, a Morgan Stanley budapesti informatikai részlegének operatív vezetője. – Egy jó mentor kulcsszerepet játszhat abban, hogy a szakmai tudás átadása mellett, megerősítse a STEM iránt érdeklődő lányokban, hogy érdemes ebben az irányban továbbtanulniuk – akár személyes példája által is.”

A műszaki karrier komoly lehetőség a nőknek az önálló gazdasági stabilitáshoz

A Morgan Stanley más programokkal is tesz azért, hogy egyre több nő válassza a STEM területeket. Rendszeresen ott vannak a NATE Lányok Napja rendezvényein, és évek óta főszponzorai az Európai Lányok Matematikai Olimpiáján (EGMO) induló magyar csapatnak. Az idén pedig a Girls Who Code nevű kéthetes virtuális nyári tábort is ők szervezték meg, ahol több tucat európai, közel-keleti és afrikai országból hatvan lány ismerkedhetett meg a programozás alapjaival és kaphatott hasznos útravalót a cég it-területen dolgozó női kollégáitól.

„Több okból is érdemes támogatni, hogy még több középiskolás lány «reálos» érdeklődése maradjon meg, és a gimnáziumi évek után STEM területen tanuljon tovább. Egyrészt a sokszínűség a sikeres csapatok egyik legfontosabb jellemzője, és ennek megteremtéséhez szükség van a műszaki felsőoktatásban képzett női kollégára. Másrészt a műszaki karrier komoly lehetőséget jelent a nőknek az önálló gazdasági stabilitás megteremtéséhez” – mondta el Kalmár Eszter Léna, a program koordinátora, a Morgan Stanley algoritmikus kereskedéssel foglalkozó munkatársa.

Fontos, hogy ne csak szavakban támogassuk a nők vezetővé válását

A mentorálás nemcsak diákkorban fontos, később is nagy szerepet játszhat abban, hogy a tehetséges nők kiaknázhassák a bennük rejlő potenciált. Hazánkban ez ma még nem mindig teljesül: a nők aránya a felső vezetésben a legalacsonyabbak között van, mindössze 10,5 százalék, szemben a 31,6 százalékos EU-átlaggal (EIGE, 2022). Ezen változtatna a Morgan Stanley támogatásával az Egyenlítő Alapítvány is, amelynek küldetése, hogy minél több nő kerüljön döntéshozatali pozícióba. A tavasztól őszig tartó Egyenlítő mentorprogram keretében hatvan hazai vállalatnál dolgozó női vezető kap maga mellé tapasztaltabb mentort, akinek segítségével fejlesztheti szakmai és vezetői képességeit.

„Fontos, hogy mi, férfiak ne csak szavakban támogassuk, hogy több nő kerülhessen vezető pozícióba, hanem az aktív hozzájárulásunkkal mutassuk meg, hogy ezt komolyan is gondoljuk. Az Egyenlítő mentorprogram ennek biztosítja a kereteit. A mentorálás során próbálom átadni azt a tapasztalatot és tudást, ami engem segített a karrierépítésben, de közben én is sokat tanulok a mentoráltamtól. Ez egy jó hangulatú, kölcsönös tanulási folyamat, ami mindkettőnk javára válik” – mondta el Tiszai Attila, a Morgan Stanley budapesti irodájának a hitelkockázati részleg vezetője.

Roma mentorálás: fontos a sztereotípiák elleni küzdelem is

A mentorálás fontos része annak a munkának is, amit a Morgan Stanley budapesti irodája a roma közösség támogatása érdekében végez. A vállalatnál Roma Awareness Network néven működik egy olyan munkavállalói hálózat, amelynek küldetése a fiatalok támogatása mellett a sztereotípiák elleni küzdelem. Külsős civil szervezetekkel együttműködve több programban mentorálnak roma tehetségeket a kisiskolás kortól egészen a diplomásokig. A programok hosszúsága szintén változatos, a néhány hónapostól a több évesig.

„Részt veszünk például egy programban, ahol három-négy éven keresztül kísérünk végig egy diákot, ideális esetben ugyanazzal a mentorral. A nehézségek ellenére népszerűek ezek a programok és sokan jelentkeznek mentornak is” – mondta el Csuka Zsolt, a Roma Awareness Network társelnöke. Hozzátette, hogy aktív mentorközösséget építenek, amelynek tagjai megoszthatják a tapasztalataikat. Két korábbi mentoráltjuk is a Morgan Stanley munkatársa lett tanulmányai befejeztével. Egyikük később a hálózat munkájában is részt vett, mert fontos volt neki, hogy visszaadhasson a közösségnek abból, amit ő kapott. Hiszünk benne, hogy ezekben az eredményekben nagy szerepe van a mentorok munkájának.”


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

EU Fiatal tudósok versenye: Laskai Szilveszter különdíjas

ked szept 19 , 2023
Magyar siker született az Európai Unió (EU) által évente szervezett legrangosabb tehetségkutató verseny döntőjében. A 14-20 éves korosztálynak kiírt EU Fiatal tudósok versenyén Laskai Szilveszter, a Debreceni Fazekas Mihály Gimnázium diákja különdíjat nyert. A 34. alkalommal megrendezett versenyen a világ 37 országából 65 ezer fiatal közül választották ki a döntőbe […]
Laskai Szilveszter

És még ez is...