A Locky zsarolóvírus miatt riasztást adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ

Riasztást adott ki a Kormányzati Eseménykezelő Központ a Locky nevű zsarolóvírus új változatának megjelenése és terjedése miatt.

Az elmúlt időszakban napi 23 millió, a Locky zsarolóvírus új variánsát tartalmazó kéretlen levelet küldhettek ki, a levelek kártékony mellékletet (.pdf vagy .7zip fájlt) vagy hivatkozást tartalmaznak, tárgyként megnyitásra ösztönző üzenettel a gyanútlan felhasználóknak (egyebek mellett „please print”, „documents”, „scans”, „images” vagy „Payment_201708-6165”). A melléklet megnyitása, valamint az áldozat fájljainak titkosítása után a zsarolóvírus többféle, a visszafejtésre vonatkozó üzenetet helyez el a felhasználónak, például, hogy cserélje le hátterét, valamint egy „Lukitus.htm” nevű fájlt is kitesz az asztalra.

Mint írták, a titkosított állományok a „.lukitus” kiterjesztést kapják, visszafejtésükhöz a program készítője 0,5 Bitcoint vár. A legfrissebb vizsgálatok alapján egyelőre „nem áll rendelkezésre semmilyen ismert módszer a visszafejtésre. A Kormányzati Eseménykezelő Központ szakemberei nem javasolják a váltságdíj megfizetését, mert „nincs rá semmilyen garancia, hogy valóban feloldják a titkosított dokumentumokat”. Ilyenkor a rendszer újratelepítése javasolt, valamint az adatok visszaállítása biztonsági mentésből.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Óvatosságra inti a Nébih az interneten tűzifát vásárlókat

hét szept 4 , 2017
Internetes vásárlás helyett biztonságosabb a helyi erdőgazdálkodóktól tűzifát vásárolni, mivel az esetleges kifogásokat is könnyebb így érvényesíteni – mondta Nagy Dániel, a Nemzeti Élelmiszerbiztonsági Hivatal (Nébih) erdészeti igazgatóságának igazgatóhelyettese. Az igazgatóhelyettes közölte, hogy internetes vásárlásnál gyanús lehet a túl alacsony ár és érdemes ellenőrizni azt is, hogy valós vállalkozás kínálja-e […]
tüzifa

És még ez is...