Washington közölte az EU illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében

Lapértesülések szerint Washington közölte az Európai Unió illetékeseivel, hogy nem tiltja be a laptopok szállítását a repülőgépek utasterében.

A lap információi szerint John Kelly belbiztonsági miniszter telekonferencián egyeztetett az Európai Bizottság két felelősével. A videokonferencia résztvevője Dimitrisz Avramopulosz, a migrációs és belügyi és Violeta Bulc, közlekedésért felelős biztos volt. Hírek szerint az amerikai belbiztonsági minisztérium figyelembe vette az európaiak aggogalmait a laptopokban is használatos lítiumos akkumulátoroknak a repülőgépek rakterében történő tárolása miatt, s ezért döntött a tiltás elvetése mellett.

Kelly miniszter ugyanakkor állítólag azt is jelezte európai partnereinek, hogy jövőbeni hírszerzési információk nyomán az Egyesült Államok változtathat ezen az álláspontján. A belbiztonsági tárca Washingtonban egyelőre nem hozta nyilvánosságra az Európai Unió biztosaival folytatott egyeztetések tartalmát. Kelly azt nyilatkozta, hogy az Egyesült Államok várhatóan megtiltja a laptopok felvitelét a bel-és külföldi légijáratok fedélzetére. A miniszter az interjúban kijelentette: a kormányzat azt tervezi: a repülés biztonsága érdekében “megemeli a korlátokat”, és a többi között nagyon megszigorítja, hogy mi vihető fel a fedélzetre kézipoggyászként.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.