Végre: már tudható milyen a jó szűrőszoftver

Elsősorban a hírközlési, az internet-hozzáférést nyújtó és a tartalomszolgáltatók számára próbál iránymutatásul szolgálni az az ajánlás, amelyet a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztal fogadott el múlt szerdai ülésén a szűrőszoftverekre és a káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan. A kötelező erővel nem bíró dokumentum többek között ösztönzi, hogy a szűrőszoftverek rendelkezzenek előre kiválasztható életkori profillehetőségekkel, de legyen lehetőség az egyedi beállításokra és a naplózásra is. A dokumentum leszögezi, hogy nemcsak a szolgáltatók aktív szerepvállalása fontos hírközlési, az internetes és a tartalomszolgáltatási piacon, hanem a szülők, gondviselők tájékoztatása, ezen felül pedig lehetőség szerint a gyermekek médiatudatosságának fejlesztése is. Az ajánlás szűrőszoftverekkel kapcsolatos javaslatai közé tartozik, hogy a programok magyar nyelven, ingyenesen legyenek hozzáférhetőek, hogy azok a kulcsszavak, a tartalomkategóriák szerinti szűréseket többnyelvű szótárak segítségével végezzék el, és a közösségi oldalakon tapasztalható visszaélések elkerülése érdekében legyen lehetőség a személyes adatok megadásának korlátozására is — áll a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság közleményében.

A káros internetes tartalmak esetén alkalmazandó figyelemfelhívásokra vonatkozóan az ajánlás javasolja, hogy a tartalomszolgáltató a veszélyes tartalom megjelenítése előtt ellenőrizze a felhasználó életkorát, és jól látható módon és szöveggel utaljon arra, hogy a szóban forgó tartalom káros a kiskorúakra.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Keresi a veszélyt? Használjon Bitcoint!

sze ápr 30 , 2014
A Kaspersky Lab friss tanulmánya szerint a Bitcoint célzó pénzügyi támadások rendkívül népszerűvé váltak tavaly. Az elmúlt egy évben a digitális valuta elleni támadások száma 2,5-szeresére emelkedett, ami azt jelenti, hogy 8,3 millió támadást követtek el a virtuális pénz megszerzéséért. Míg 2013 elején a Bitcoin árfolyama 13,6 dollár volt, addig […]
Bitcoin

És még ez is...