A Litván Nemzeti Bank engedélyével indult el a Benker

blockchainA Benker blokklánc alapú neobank* pénzügyi szolgáltatói engedélyt kapott a Litván Nemzeti Banktól, és alig hatszázezer euró (214 millió forint) jegyzett tőkével megkezdi működését.

A Benker az Európai Unió első olyan pénzügyi szolgáltatója, amely teljes egészében blokklánc technológiával működik. A pénzügyi társaság közölte: a Benker mögötti, ma már felügyelt intézmény jegyzett tőkéjét két körben – 350 ezer és 250 ezer euró – fizették be az alapítók. A társaság költségei ezen felül meghaladták a kétmilliárd forintot, amiben benne van a saját fejlesztésű, kifejezetten a pénzügyi szektorra tervezett hibrid blokklánc rendszer, a Natrix létrehozása és egyéb fejlesztések költségei. A céget két éve indította két magyar magánszemély – Bodnár Viktor és Szabolcsi András. Bodnár, a Benker vezérigazgatója a közlemény szerint elmondta: a cégük azért jött létre, hogy “technológiai alapú garanciát biztosítva transzparenciát, így önrendelkezést adjon ügyfeleinek a pénzügyeik felett”. A neobank az alapítók szerint “elhozza a személyi pénzügyek új világrendjét, amelyben az ügyfél saját maga irányít, ha úgy dönt; teljes szabadságban élhet és nem a pénzügyi piac különféle szereplőinek van kiszolgáltatva”. A blokklánc hozzáadásával a garanciák körébe a pénzügyi szolgáltatóknak nemcsak jogi és felügyeleti követelményeket kell betartaniuk, hanem átláthatóan kell működniük – húzta alá. A működési szabályokat csak teljesen transzparensen, felügyelt módon változtathatják, azaz nem módosíthatják saját belátásuk szerint, nem kerülhetik meg a rendszert, még a technológiai lehetőség sincs meg rá – tette hozzá.

A Natrix rendszer minden hatályos GDPR-, bankbiztonsági és pénzügyi szabályozási követelménynek megfelel – áll a társaság közleményében.

*A Litván Nemzeti Bank, mint felügyeleti szerv iránymutatása alapján a BENKER nem használja kommunikációjában a “neobank” kifejezést, helyette a “pénzügyi szolgáltató” kifejezést használja.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Ez vérlázító: csalók élnek vissza a NAV honlapjával

szo jan 22 , 2022
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) új honlapjára hasonlító, minden bizonnyal adathalászatra létrehozott “csaló portál” jelent meg az interneten – figyelmeztetett a hivatal. A NAV azt közölte, hogy a felület a járványra és kitalált adóvisszatérítésre hivatkozva ígér pénzt. A csábító, de gyanús ígéreteknek senki ne dőljön be, senki ne kattintson […]
NAV

Friss, ropogós