Mesterséges intelligencia: nyolcat egycsapásra

kártyaNyolc világbajnokot vert meg a mesterséges intelligencia bridzsben, ahol az ember egész mostanáig őrizte elsőbbségét – írta a The Guardian.

A győzelem a mesterséges intelligencia új mérföldkövét jelenti, mivel a bridzsben a játékosok nem az összes információ birtokában játszanak, miközben a többi résztvevő viselkedésére kell reagálniuk, ez pedig sokkal közelebb áll az emberi döntéshozás természetéhez. A sakk és a go – melyekben a mesterséges intelligencia már rég legyőzte az emberi bajnokokat – esetében egyetlen ellenféllel áll szemben a gép, és minden információ birtokában van. A NukkAI francia startup egy kétnapos párizsi versenyt követően jelentette be a győzelmet. A NukkAI kihívása során az emberi bajnokoknak 800 egymást követő kártyaosztást kellett lejátszaniuk 80 tízes szettre osztva. A kihívásban nem volt benne a játék kezdetén végzett licitálás. A NooK nevű mesterséges intelligencia ugyanazt a szerepet játszotta, mint az emberi bajnok, ugyanazokkal a kártyákkal és ugyanazokkal az ellenfelekkel. A végeredmény az ember és a gép pontszámainak különbsége volt az egyes szettek átlagában. A NooK a játszmák 83 százalékát, 80 szettből 67-et nyert meg.

A mesterséges intelligencia korábbi diadalai közé számít, amikor 1996-ban az IBM Deep Blue sakkozógépe játszmát nyert Garry Kaszparov világbajnok ellen, de a mérkőzést az ember nyerte 2-4-re. Egy évre rá Kaszparov kikapott a géptől. A dámajátékot 2007-ben a kanadai Albertai Egyetem tudósai fejtették meg: miután 500 milliárd pozíciót elemeztek, elkészítették a legyőzhetetlen dámaprogramot. 2011-ben az IBM számítógépe, a Watson a Jeopardy! tévévetélkedő győzteseit verte meg, és elvitte az egymillió dolláros fődíjat. 2016-ban a Google DeepMindjájnak AlphaGo nevű számítógépe legyőzte a koreai Li Szedol gobajnokot.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Bő hatszáz munkahelyet hoz létre Magyarországon a HTEC Group

csü márc 31 , 2022
ShareTweetPinShareA HTEC Group Inc.  (HTEC – High Tech Engineering Center) amerikai technológiai tanácsadó és fejlesztő vállalat 4,7 milliárd forintos beruházással több mint hatszáz munkahelyet hoz létre négy magyar városban. (Az, hogy hogyan kerülhet közel ötmilliárd forintba egy-egy iroda bérlése, jó hatszáz íróasztal, számítógép, stb. megvásárlása, az rejtély… A -szerk- megj.) […]
informatikus

És még ez is...