Kikutatták az okostelefonok adatainak titkait

Az okostelefonok webes adataira épült az a kétéves nemzetközi kutatás, amely december végén zárul Szegeden: a FuturICT.hu nevű program során először hasznos alkalmazásokat fejlesztettek ki, majd az azokat használók adatait elemezték. A több mint 1,5 milliárd forintból megvalósult program egy európai összefogás része, amelyben a kontinens szinte összes országa részt vesz. A magyar csoportot a Szegedi Tudományegyetem vezette, de a konzorciumban részt vett az egyetem projektcége, a DEAK Zrt., a Budapesti Műszaki Egyetem projektcége, a VIKING Zrt. és az Eötvös Lóránd Tudományegyetem is.

A száz százalékos támogatási intenzitású programban a szegedi egyetemre több mint 697 millió forint támogatási összeg érkezett, az ELTE 350 millióval-, a DEAK Zrt. 180 millióval-, míg a BME VIKING Zrt. 366 millió forinttal gazdálkodhatott. A projekt célja az volt, hogy az informatikai, a komplex rendszerek tudománya és a társadalomtudomány határterületére eső, élvonalbeli tudományos feladatokba fiatal kutatókat és hallgatókat vonjon be, és magas színvonalú képzést biztosítva növelje a hazai szakemberek felkészültségét, munkaerő-piaci lehetőségeit. Emellett fontos volt, hogy a magyar szakemberek részesévé váljanak a témákban dolgozó nemzetközi kutatás-oktatási hálózatoknak is.

Jelasity Márk, a projekt szakmai vezetője elmondta: a projekt során olyan okostelefon-alkalmazásokat dolgoztak ki, melyekkel a felhasználók bekapcsolódhattak a kutatásba. Az ELTE kutatói például a szabadon elérhető adatokból megalkottak egy Twitter adatbázist, amely nagyon népszerű volt a résztvevő felhasználók közt. Az egyik új alkalmazás egy növény felismerő program, melynek segítségével egy levelének fotója alapján beazonosítható az adott növény. Az új képfeldolgozó alkalmazással pedig 3D modellezés végezhető el. Az alkalmazások mellett számos olyan részprogramot dolgoztak ki, melyek a felhasználókat segíthetik például a levelezés, a kommunikáció kezelésben. Emellett részprogramok segítik a fájlok letöltését, vagy az adatmegosztásokat.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Adó-visszatérítés: óvatosan, ha jót kínál a hatóság

ked nov 18 , 2014
Az ESET Radar Reportban az adó-visszatérítésekkel kapcsolatos csalásokról, adathalász támadásokról számolnak be. A beszámoló szerint Írországban az ilyen típusú átverések száma minden korábbi mértéket meghaladóan növekszik. A csalási módszer arra alapoz, hogy egyrészt rengetegen utálnak beadványokat körmölni, hivatalos ügyeket intézni, másrészt ha valaki kap egy olyan felajánlást – ráadásul az […]
vírus

Friss, ropogós