Konferencia: Neumann után, szabadon

Neumann JánosA jövő hónap közepén Neumann után, szabadon címmel konferenciát rendez az NJSZT és a SZTAKI.

A Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet (SZTAKI) és a Neumann János Számítógéptudományi Társaság (NJSZT) közös konferenciáján az előadásokon szó lesz egyebek mellett a kvantumszámítógép és a kvantuminternet rejtelmeiről, a jövő repülőgépeiről, és az is kiderül majd, hogy hogyan szolgálja a városi fák védelmét a Mesterséges Intelligencia (MI).

A szervezők szerint a Neumann János 1955-ös Can We survive technology? (Túléljük-e a technikát?) című cikke soha nem volt olyan aktuális, mint napjainkban, ezért a konferencia a megfontolt technooptimizmus jegyében zajlik majd és arra keresi a választ, hogy az it-tudások miben segíthetnek a jövő problémáinak megoldásában. (Az 1955-ben a Fortune magazinban megjelent, a technikai fejlődés esetleges káros hatásaira figyelmeztető, valóban előremutató esszében Neumann mások mellett megjósolja, hogy a ’80-as évekre az emberiség képes lesz szabályozni nem csak az időjárást, de az éghajlatot is, ráadásul mindezt viszonylag olcsón. A dolgozat egy másik jóslata szerint a ~80-as évekre ingyenessé válik mindenki számára az energia. A -szerk- megj.)

Körbejárják a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium kutatási irányait is

A konferencia nyitóelőadásában Szalay Imre, az NJSZT ügyvezetője foglalja össze a #neumann120 emlékév eseményeit, ezt követően Bacsárdi László, a Kvantuminformatikai Nemzeti Laboratórium projektvezetője avatja be a jelenlévőket nem csupán a kvantumszámítógépek, de az ezek segítségével zajló kvantumkommunikáció, a szuperbiztonságos kommunikációt biztosító kvantuminternetben rejlő lehetőségekbe. Prezentációjában a mérnök-informatikus előadó körbejárja a kapcsolódó technológiák fejlettségi szintjét és bemutatja a laboratórium legfontosabb kutatási irányait is.

Lovas Róbert, a SZTAKI egyik igazgatóhelyettese a Magyar Tudományos Akadémiától einstandolt felhő infrastruktúra kialakításáról és jelenlegi működtetéséről tart előadást. Prezentációjából az érdeklődők megismerkedhetnek ennek a felhőmegoldásnak az alkalmazási területeivel, nemzetközi beágyazódásával, valamint néhány kiemelt kapcsolódó kutatási eredménnyel is. Szűcs Endre, a mikrozöldeket és fűszernövények beltéri termesztésére specializálódott bedrock.farm alapítójának előadásában elmagyarázza annak az okát, hogy miért van szükség egyre több szenzorra és gépre a belső értékében egyre kevesebbet adó ehető növények körül. Fekete Gyula, a GreeHill társalapítójának előadásából kiderül majd, hogyan lehet 3D adatokat gyűjtő LIDAR-ral szerelt mérőautó és a mesterséges intelligencia célzottan fejlesztett modelljeivel néhány hónap alatt felmérni a nagyvárosok faállományát.

Végül -de nem utolsó sorban-, Vanek Bálint, a SZTAKI egy másik igazgatóhelyettesének előadásából a jelenlévők megismerhetik a modern repülőipari trendeket és a repülőgépek matematikai modellezésének, a modell alapú szabályozás tervezésnek, valamint az ehhez kapcsolódó multidiszciplináris tervezés optimalizáció jelenlegi kutatási irányait. Mindezek mellett előadásában ismerteti az általa koordinált, a jövő repülőgépeiben alkalmazható technológiák kifejlesztését célzó FLEXOP és FliPASED H2020-as projektek, valamint a szintén SZTAKI-ból irányított Autonóm Rendszerek Nemzeti Laboratórium érdekes eredményeit.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Tehetséges a csemete? Nézd át a Nemzeti Tehetség Program új pályázatait

sze okt 25 , 2023
Idén tartalmában és struktúrájában is megújult Nemzeti Tehetség Program (NTP) célja, hogy a tehetségek útját végig kísérve, felismerésüktől a szakmai sikerekig támogassa a hazai és határon túli fiatalokat. Az átalakulás részeként, október 20-tól már az NTP újdonságnak számító nyílt kiírásaira is lehet pályázni, amelyek fókuszában a regionális programok és a […]
zseni csemete

És még ez is...