Elhunyt Daróczy Zoltán matematikus

Daróczy Zoltán matematikusÉletének 85. évében, szeptember 12-én elhunyt Daróczy Zoltán Széchenyi-díjas matematikus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) rendes tagja, a Debreceni Egyetem egykori rektora – tudatta az MTA.

Daróczy 1938-ban született Bihartordán. Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem matematika-ábrázoló geometria szakán szerzett középiskolai tanári diplomát 1961-ben. Diplomájának megszerzése után az MTA ösztöndíjasa volt, ezt követően egy évig a Bécsi Egyetem Matematikai Intézetében dolgozott. Hazatérése után bekapcsolódott az akkor éppen alakuló magyar analitikai kutatásokba a debreceni egyetemen. 1967-től adjunktusként, 1968-tól egyetemi docensként dolgozott. Ekkor bízták meg az analízis tanszék vezetésével. 1975-ben vette át egyetemi tanári kinevezését. 1976-ban a Természettudományi Kar dékánjává választották, 1982-ben az egyetem Matematikai Intézetének igazgatója lett. Daróczyt 1984-ben az egyetem rektorhelyettesévé, 1987-ben rektorrá választották három évre. Ezt követően az egyetem Matematika és Számítástudományok Doktori Iskolájának vezetője volt 2008-ig, ekkor professor emeritusi címet kapott.

Szakterülete a függvényegyenletek és -egyenlőtlenségek voltak. 1967-ben védte meg a matematikai tudomány kandidátusi, 1974-ben akadémiai doktori értekezését. Az MTA Matematikai Bizottságának és a Debreceni Akadémiai Bizottságnak lett tagja, utóbbinak 1986 és 1988 között titkára is volt. 1985-ben az MTA levelező, 1990-ben pedig rendes tagjává választották. Akadémiai tisztségei mellett a Hamburgi Matematikai Társaság tiszteletbeli tagja, valamint a Kossuth- és Széchenyi-díj Bizottság tagja volt. Tudományos pályája mellett a politikában is részt vett: az 1990-es országgyűlési képviselők választásán Hajdú-Bihar megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Négy évvel később az egyik debreceni egyéni körzetet megnyerve lett újra képviselő. Munkásságáért 2004-ben a Széchenyi-díjat, 2008-ban pedig a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét vehette át.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Az óvodáknak nem jár honlap, nyerniük kell

sze szept 13 , 2023
Az óvodai digitalizációt támogatja az OkosÓvoda Program, amelynek részeként idén száz intézmény vehet igénybe ingyenes honlapszolgáltatást. A Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség (KIFÜ) által meghirdetett pályázaton minden magyarországi óvoda és bölcsőde elindulhat. A nyertesek domainnevet, tárhelyet, email-címeket, valamint a honlap használatához felkészítést is kapnak. A programra október 15-ig lehet jelentkezni. A tájékoztatás […]
OkosÓvoda Program

És még ez is...