Magyarországról is megfigyelhető üstökös közeleg

üstökösAz áprilisi napközelsége után májusban földközelbe kerülő C/2021 O3 (PANSTARRS) nevű üstökös.

Az előrejelzések szerint május elején szabad szemmel is látható lesz, majd kis távcsövekkel egész nyáron át megfigyelhető lesz az északi égbolt csillagképei között – írta Tóth Imre, az Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont (CSFK) tudományos tanácsadója a csillagaszat.hu oldalon közzétett cikkében. A csillagászati hírportálon olvasható beszámoló szerint az üstököst 2021. július 26-án fedezték fel a Pan-STARRS1 (Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System) égboltfelmérési program 1,8 méteres Ritchey-Chrétien teleszkópjával, amely a Haleakala Obszervatóriumban működik (Maui, Hawaii-szigetek). A NASA bolygókutató központjának (JPL) pályaadatai szerint az üstökös napközelsége után elhagyja a Naprendszert. A JPL pályaelemzése szerint az üstökös az Oort-felhő távoli vidékeiről érkezett és onnan több millió évig tartott az útja a Naprendszer belső térségei felé.

Az üstökös április 21-én lesz napközelben, amikor 47,9 millió kilométerre lesz központi csillagunktól. Az üstökös pályasíkja 56,76 fokos szöget zár be a földpálya síkjával. A NASA adatai szerint az üstökös május 8-án lesz földközelben, amikor mintegy 90 millió kilométerre lesz bolygónktól. Az üstökös napközelsége idején csak napnyugta után figyelhető meg a látóhatár közelében az esti szürkületben binokulárral, kis távcsővel. Az üstökös megfigyelésére a legkedvezőbb az április végétől május közepéig tartó időszak, amikor már jobban eltávolodik a Nap irányától. Előzetes becslések szerint a napközelsége utáni napokban április végén mintegy hat-hét magnitúdójú lesz a látszó fényessége, ami földközelsége időszakában, május első felében négy-öt magnitúdóra fényesedik, vagyis zavaró fényektől mentes sötét égbolton már szabad szemmel is láthatóvá válhat, illetve binokulárokkal, kis távcsövekkel is megfigyelhető lesz.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Baktériumok a kézen? Így védekezhetsz ellenük!

pén ápr 1 , 2022
A koronavírus-járvány óta mindenki odafigyel arra, hogy naponta többször, hosszabb ideig mosson kezet. Azonban még ez sem elég ahhoz, hogy a kezünkre tapadó mindenféle baktériumtól, gombától, vírustól megszabaduljunk. Mutatjuk, mit kell tenni! Baktériumok a kezünkön Természetes dolog, hogy a bőrünkre naponta többféle baktérium is tapad, a baj csak akkor kezdődik, […]
www.homelux.hu

Friss, ropogós