Vendégkutatókal erősítenék a magyar kutatócsoportokat

tudós, kutatóA magyar kutatócsoportok nemzetközi versenyképességét erősítő akadémiai program támogatásával idén tizennégy nemzetközi hírű vendégprofesszor vehet majd részt a hazai kutatóközpontokban, kutatóintézetekben és felsőoktatási intézményekben működő kutatócsoportok munkájában.

A program keretében az Egyesült Államokból, Németországból, Indiából, az Egyesült Királyságból, Ausztriából, Spanyolországból, Horvátországból, Argentínából, valamint Finnországból érkeznek kutatók. A pályázati felhívásra a három nagy tudományterület – bölcsészet- és társadalomtudományok, élettudományok, valamint matematikai és természettudományok – mindegyikéről érkeztek pályamunkák. A benyújtott pályázatokat az adott tudományterületek szakértőiből álló zsűri bírálta el, akik ezt követően javaslatot tettek az MTA főtitkárának a pályázatok kiválósági rangsorára. A százmillió forint támogatási keretösszegből az Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárának döntése nyomán 4,7 millió forinttól kilencmillió forintig terjedő támogatást nyertek el a sikerrel pályázók, akik a program támogatásával három-hat hónapig kutathatnak Magyarországon.

A sikeresen pályázó külföldi vendégkutatók közül Charles Toth, az Ohio State University kutatóprofesszora a pontfelhő-alapú adatnyerési és adatfeldolgozási technológiákkal kapcsolatos kutatásban vesz majd részt a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) Fotogrammetria és Térinformatika Tanszékén. Max Trecker, a lipcsei Leibniz-Institut für Geschichte und Kultur des östlichen Europa professzora az államszocializmus időszakában a magyar közgazdászoknak a külfölddel, illetve a külföldi közgazdászoknak a magyar közgazdaságtannal való aktív nemzetközi kapcsolatépítését vizsgálja majd a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE).

A moldvai csángók is górcső alá fognak kerülni

A programban Kovács András, a német Forschungszentrum Jülich professzora a modern félvezető anyagok kutatásába kapcsolódik be az Energiatudományi Kutatóközpontban. Kormos Judit, az angliai University of Lancaster nyelvészprofesszora a Nyelvtudományi Kutatóközpontban azt vizsgálja, milyen összefüggés van az anyanyelvi dekódolási készségek, a fonológiai tudatosság és a szövegértés, valamint az angol mint idegen nyelvi olvasási és írási teljesítmény között a magyar középiskolások körében. Valdimir B. Arion, az Universität Wien munkatársa új daganatellenes szerek kifejlesztésébe kapcsolódik be a Szegedi Tudományegyetemen. Christian Müller, a német Freie Universität Berlin professzora egy új, stabil, kétértékű szenet tartalmazó, hattagú ciklikus foszfinokarbén előállításán dolgozik majd a BME Szervetlen és Analitikai Kémia Tanszékének munkatársaival.

A Magyarországra érkező vendégkutatók közül Maria Elen Alvarez, az argentin National University of Cordoba professzora a növényekben a szárazság és só stressz során végbemenő élettani folyamatokat vizsgálja majd a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban. A sikeresen pályázók között Magyarországon végez majd kutatásokat Robert Vajtai, a houstoni Rice University professzora, aki az SZTE-n az energia előállításának és tárolásának alternatív lehetőségeivel foglalkozik majd. Mikko Petteri Laihonen, a finnországi University of Jyväskylä kutatója pedig a moldvai csángókkal kapcsolatos kutatásba kapcsolódik majd be az Eötvös Loránd Tudományegyetemen – olvasható az MTA honlapján.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Szia Uram! Olcsó START klub Prémium

szo jan 20 , 2024
Óvakodj a MÁV-Volán-kedvezményeket népszerűsítőitől, ugyanis adathalászok élnek vissza a MÁV-Volán-csoport nevével. Újabban adathalász csalók hirdetnek utazási kedvezményeket a MÁV-Volán-csoport nevében — figyelmeztet a közlekedési vállalat. A MÁV-Volán-csoport és a MÁV-Start oldalaira megtévesztően emlékeztető Facebook és Instagram oldalakon népszerűsítenek hamis START klub Prémium kártyát 699 forint értékben, amely egy évre szóló […]
Szia Uram! START klub Prémium kártya okosba?

És még ez is...