K+F+I projekt indul a hazai félvezetőgyártási kapacitások kiépítésére

Mikroelektronikai VállalatA kormány elfogadta a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) chiphordozó kerámialapka K+F+I projekt indítására irányuló javaslatát, így Magyarország is megkezdi belépését a félvezetőgyártás piacára.

A kapacitások kiépítésének kialakítását a kormány -szűkös- egymilliárd forinttal támogatja. A közlemény szerint Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár kiemelte, hogy „a COVID alatt tapasztalt chiphiány rámutatott egész Európa sérülékenységére, miközben Magyarország jelenleg is világszínvonalú anyagkutatási képességekkel rendelkezik. Erre a tudásra építve, a fejlett technológiai piacra való belépéssel jelentősen növelhető a magyar gazdaság versenyképessége és szuverenitása, egyúttal jelentősen csökkenthető az ország nemzetközi kitettsége.”

A hazai chiphordozó kerámialapka fejlesztési és gyártási kapacitásainak kialakítása érdekében a GFM felmérte a hazai K+F képességeket. A kidolgozott, több fázisból álló kísérleti projekt szerint a gyártókapacitás már középtávon kiépíthető. Az államtitkár hozzátette, hogy a félvezető üzletágat gyors technológiai változás jellemzi, a kutatás-fejlesztési tevékenység az értéklánc minden szakaszában kiemelkedő. A széleskörű innovációs tevékenység okán a projekt és a későbbi fejlesztések érdemben járulnak hozzá a magyar gazdaság technológiai fejlettségének előmozdításához, az Ipar 4.0 folyamataihoz, az ipar technológiaváltásához.


 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Next Post

Amit a porlasztócsúcs kapcsán tudni kell

ked júl 11 , 2023
ShareTweetPinShareAmikor egy dízelmeghajtású autót megtankolnak, értelemszerűen a gázolaj az üzemanyagtankba kerül. A dízel üzemanyag egy adagoló segítségével jut el a porlasztócsúcshoz. Ez az alkatrész felelős azért, hogy a hengerekbe juttassa a gázolajat. Fontos azonban leszögezni, hogy porlasztócsúcs csak az olyan dízelmotor esetében található meg, amely mechanikus adagolós rendszer. A modernebb […]
injektorfelujitas.hu

És még ez is...