Németországban megnyíltak az első “okosiskolák”

osztalyElkezdődött Németországban az okosiskola nevű kísérleti program, amelynek célja a digitalizáció folyamatának becsatornázása a közoktatásba.

Csütörtöki sajtóbeszámolók szerint elsőként Saar-vidék csatlakozott a programhoz, ahol két iskolában kezdték el a digitális közoktatási modell kifejlesztését célzó munkát a tartományi fővárosban, Saarbrückenben rendezett nemzeti infokommunikációs csúcstalálkozóra (Nationaler IT-Gipfelre) időzítve. A Sankt Wendelben működő Wendalinum gimnázium hatodik osztályos tanulói azt a feladatot kapták, hogy egy táblagép és az internet segítségével ötven perc alatt készítsenek útmutatót a csúcstalálkozó résztvevőinek arról, hogy miként juthatnak el a rendezvény helyszíneire. A Wendalinumban és a saarbrückeni Bellevue középiskolában a digitális átalakulás szaktárgyak oktatásában, például matematika órán, de még testnevelés órán is megjelenik, a többi között mérkőzések taktikai elemzésénél.

A várakozások szerint az ötéves program tapasztalatai alapján ki lehet dolgozni egységes oktatás-módszertani, tanárképzési és továbbképzési eljárásokat, valamint szabványokat az iskolákban használt informatikai eszközök üzemeltetéséhez és karbantartásához. A szövetségi kormány a következő öt évben ötmilliárd euróval támogatja az ország negyvenezer iskoláját az eszközpark fejlesztésében és a szélessávú internet-infrastruktúra kiépítésében. Azonban az oktatás elsősorban tartományi hatáskör, így a 16 tartománynak kell megválaszolnia azt a kérdést, hogy a tanárképzéstől a tantervekig milyen átalakításokra van szükség ahhoz, hogy az oktatási rendszer lépést tartson az élet egyre több területét átható digitalizációval.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Next Post

Az eMAG feketék örökbefogadására bíztat

hét nov 21 , 2016
Az eMAG webáruház és a NOÉ Állatotthon Alapítvány bejelentették, hogy először rendezik meg a fekete állatok örökbefogadó napját. Az eMAG Black Cat Day-t november 26-án rendezik, s a szervezők célja a fekete állatokra irányítani a figyelmet, amelyek kevésbé népszerűek a látogatók körében a hagyományos örökbefogadási napokon. (Fura, de elsőre az ugrott […]